Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Big data kan afgøre spørgsmål om menneskelig adfærd

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Big data kan afgøre spørgsmål om menneskelig adfærd

Skrevet af Lennart Kiil

Kvinder synes, at mænd på deres egen alder ser bedst ud. Mænd synes - uanset egen alder - at kvinder i starten af tyverne ser bedst ud.

Det viser "big data", altså analyser af store datamængder, fra den internationale datingportal OKCupid.

Her er resultaterne for kvinder:

Som man kan se, opfatter kvinder i alle aldre nogenlunde jævnaldrende mænd som mest attraktive. Dog med den krølle at mænd over en vis alder anses for mindre attraktive - selv af jævnaldrende kvinder, men effekten er begrænset.

Og her for mænd:

Kurven "flatliner" nærmest. Mænd opfatter helt uafhængigt af egen alder kvinder i starten af 20'erne som mest fysisk attraktive.

Resultaterne kommer nok ikke som den store overraskelse. De stemmer overens med den folkelige opfattelse, med folks egne erfaringer - og med de forudsigelser adfærdsbiologien kommer med.

Her er tale om en meget klar kønsforskel – men hvad skyldes den?

Er det en samfundsskabt forskel - eller er det en biologisk betinget forskel?

En så klokkeklar forskel har nok et biologisk fundament.

Det er værd at huske på at data fra datingportalen dækker lande over hele verden. På den måde bliver tværkulturelle fænomener lettere at undersøge.

Meget tidligere forskning baserer sig på undersøgelser af unge, vestlige college-studerende. Den svaghed gør big data op med.

De store dating sites og sociale netværk går på tværs af nationer, kulturer, klasser og andre kategorier. Derfor kan data fra disse også være med til at falsificere teorier.

Mange ville for eksempel påstå, at præferencer i partnervalg er en kulturel sag. Men data viser, at der på tværs af kulturer og nationer er samme tendens.

Derfor skal forklaringen findes på et dybere niveau end det kulturelle. Ideen om social konstruktion af partnerpræferencer er altså falsificeret.

Det betyder naturligvis ikke at socialkonstruktivisterne vil erkende deres nederlag, men almindelige fornuftige og åbne mennesker vil tydeligt se det.

Her ser vi, hvordan big data kan give indsigter, som tidligere var svære at få fat i. Og så er vi kun lige begyndt med big data for alvor.

Big data er det bedste, der er sket for den empirisk baserede videnskab meget længe.

Del Big data kan afgøre spørgsmål om menneskelig adfærd