Af Allan Holm Nielsen, Cand. Hort. PhD., Growz ApS.
Energi er en væsentlig bestanddel af de fleste produktionsvirksomheders omkostninger. Dét at skabe noget - omforme én ting for at lave en anden - er energikrævende. Nogle ting mere end andre, men helt generelt anskuet kræver ændringer energi. Derfor er stabile og lave energipriser meget væsentlige for produktionsvirksomheders konkurrenceevne. Uden en stabil pris, er det vanskeligt at planlægge og investere langsigtet. Og uden lave priser er produktionen måske slet ikke rentabel og dermed uladsiggørlig.
Som privatforbruger i Danmark bruger vi også energi - og heraf er el den mest almindelige energiform som ingen kan sige sig uafhængig af i et moderne samfund. Prisen kender de færreste - men nogen ved måske nok, at de betaler mellem 2 og 2,50 kr pr kWh. Som dansker bruger man i gennemsnit 1600 kWh pr år, og sammenholdt med en gennemsnitlig husstandsindkomst på godt 300.000 kr efter skat, udgør elforbruget kun en lille del af husholdningsbudgettet. Man skænker det med andre ord nok ikke så mange tanker.
Virksomheder hårdt ramt af høje priser
Men at elomkostningen er så stor, skyldes primært, at en meget stor del af prisen udgøres af afgifter.
For at gøre urentable produktioner rentable, som nævnt ovenfor, har man fra politisk hold vedtaget at visse produktionsformer kan fritages for de værste energiafgifter - særligt elafgiften og energispareafgiften er høje, og man kan opnå refusion for en stor andel af disse, hvis man hører til i gruppen af virksomheder, der har såkaldt tung process. Dvs. dem der bruger meget energi på produktionen. Ofte er refusionen bundet op på krav om gennemførsel af energibesparende projekter, registrering eller indrapportering af elforbrug og hvad man gør af tiltag for at mindske energiforbruget.
Ny afgift er understøttelse af urentable teknologier
En af de seneste afgifter er PSO-afgiften. Den er en Public Service Obligation afgift - en afgift, der skal dække omkostninger til f.eks. merprisen ved at producere grøn energi.
Politisk set, har man besluttet at satse stort på grøn energi i Danmark. Den grønne energi skal sikre danske virksomheder imod de prisstigninger man har indset vil komme i fremtiden, når de fossile brændstoffer en gang bliver knappe og dermed meget dyre. Problemet er bare, at vindenergi, som i dag udgør over 30% af den danske elproduktion, er ustabil. Den skabes i bogstaveligste forstand som vinden blæser. Nogle gang laves der meget. Andre gange lidt.
Da et elnet altid skal være i balance - input skal svare til output - så skal resten af forbruget dækkes af regulerbare energiformer - og her anvendes primært energi fra almindelige kraftværker, turbineværker, i Danmark. De får energien fra kul, gas, halm eller affald - og kan regulere deres produktion op og ned uden afhængighed af vinden.
To systemer til ét behov
Ved at man på den måde reelt skaber to energiforsyninger - én der er vindafhængig og som kun vanskeligt kan forudses og ikke uden videre opreguleres - og én som skal dække resten, ja nogle gange hele elforbruget, så får man meget store anlægsomkostninger. Man har jo reelt to produktionsapparater til at dække ét behov, og de kan ikke være hinandens backup. Backuppen fungerer kun én vej.
I de perioder, hvor vindmøllerne dækker 100% af elproduktionen i Danmark skal kraftværkerne ligge brak. De skal ikke producere noget, for at systemet er i balance. Men da kraftværkerne samtidig producerer fjernvarme til store byområder, områder som ikke har alternative opvarmningsformer, så kan man ikke bare lukke ned. Det betyder, at elproduktionen i Danmark fra tid til anden er mere end rigelig. Over 100% af forbruget. Heldigvis kan vi eksportere resten af strømmen til vores nabolande - Tyskland, Sverige, Norge - fordi vores elnet hænger sammen. Men der er et problem. Overproduktionen er ofte uforudsigelig, og prisen for ellen vi sælger til disse markeder, derfor ofte meget lav. Væsentligt lavere end de 60+ øre vi er forpligtet til at betale vindmølleparkerne.
Som virksomhed kan man købe el på flere forskellige måder. De to mest populære er enten at gå efter spotprisen - man køber til den timepris der er på markedet og som fastsættes fra dag til dag. Det er den billigste el, ud fra det synspunkt, at der ikke skal laves nogen risikoafdækning af elselskabet. Alternativet er, at købe på kontrakt. Her afregner man en fast pris pr kWh, beregnet ud fra ens forbrugsprofil og ens forventede aftag. Det er ofte dyrere, fordi der skal indregnes tillæg for risiko og udsving, men til gengæld undgår man de dyre spidser, der fra tid til anden opstår når elmarkedet er i underskud. Det sker hvis f.eks. der er meget lidt vind og nogle af kraftværkerne er nede til renovation. Der mangler således el i systemet, og den manglende el skal laves af såkaldte reservelastværker. Disse værker betales for at stå stand-by, og får en høj afregning, hvis der en sjælden gang bliver brug for deres produktion. De skal så kunne starte op med meget kort vasel. Minutter. Og lukke ned igen lige så hurtigt.
Riskerer at skulle betale 50 x pris
Prisen på disse reservelastværkers el er høj. Faktisk er den så høj, at man har sat en energipolitisk maxpris:
Set ud fra en virksomheds synspunkt, f.eks. et stort gartneri, har man fra politisk hold lavet følgende:
- et elsystem, hvori man afkræves en betaling på 7 x prisen på den ydelse man har brug for (30 øre kontra godt 2 kr)
- et dyrt, likviditetsbelastende, bureaukratisk administrationssystem for at få en del af de afgifter man betaler retur
- et grønt feel-good projekt med vindenergi, der skal dække et energibehov 20-30-40 år ud i fremtiden, hvor de nuværende vindmøller alligevel er nedslidte
- et ustabilt og forsikringskrævende prisfastsættelsessystem, der fordyrer den i forvejen kostbare energi
Hvis nu systemet var skabt fordi man ikke havde andet valg. Fordi det var nødvendiggjort af ydre omstændigheder, f.eks. at den fossile energi allerede var, produktionsteknisk, relativt dyr, og frygten for yderligere massive stigninger var nært forestående, kunne man måske retfærdiggøre løsningerne. Måske. Men det er bare ikke tilfældet. Ser man på energiprognoserne, senest med tillægget at de enorme mængder skiffergas ser ligger rundt omkring, og de nye metoder man bruger til at hente olie op med, så er truslen om store energiprisstigninger faktisk aftagende i den nærmeste fremtid. Energipriserne er tilmed faldet drastisk som følge af den finanskrise, der har hærget siden 2008 og som ikke ser ud til at lette lige med det samme.
Politisk miskmask
Med andre ord, så har vi i Danmark skabt et omfordelingspolitisk el-afregningssystem, der er stærkt fordyrende for vores produktionsvirksomheder, og som tilmed er bundet op på lange kontrakter med de virksomheder, der har investeret i f.eks. vindmølleparker. Man kan altså ikke bare omgøre beslutningerne. Man har låst sig fast, langt ud i fremtiden.
Hvordan kan man komme videre? Hvordan kan virksomhederne igen få tillid og lyst til at investere i Danmark?
Det bliver et langt, sejt træk - som der er så populært at sige. Et træk, hvor politikere skal afholde sig fra at sparke til virksomheder på baggrund af enkeltsager. På baggrund af feel-good politik. På baggrund af politiske mærkesager uden hold i virkeligheden og uden opbakning fra EU. Danmark skal ikke være et foregangsland, der ødelægger sin egen konkurrenceevne for at andre EU-lande blot kan tage over. Danmark skal være et foregangsland, der skaber sammenhold i EU og fælles regler, så konkurrencen bliver lige og forholdene rimelige. Og så skal politikerne stoppe udvidelsen af den alt for dyre grønne energiproduktion. Det er blot at puste til ilden. At fremskynde den produktionsvirksomhedsafvikling der allerede er i gang og som skader både danskerne og Danmark på sigt.