Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Ikke kun pressen oplever at systemet mørklægger sig selv

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Ikke kun pressen oplever at systemet mørklægger sig selv

Skrevet af Lennart Kiil

Der er kommet mere fokus på at systemet er blevet mere magtfuldkomment.

Her på Folkets Avis har jeg ved flere lejligheder ærgret mig over en udvikling hvor myndigheder i tiltagende grad lukker sig om sig selv. Ofte får man slet ikke noget svar når man henvender sig eller svar syltes i en grad så de ikke længere er aktuelle når de endeligt kommer.

Det er som om myndighederne gerne vil udøve magt uden at stå ordentligt til ansvar for den. Det er naturligvis en bekymrende udvikling.

Men det er ikke kun pressen som oplever mørklægningen af myndigheder. Også borgere, som kan være parter i en sag og dermed i teorien er stærkere stillet i forhold til aktindsigt via forvaltningsloven oplever modstand når de prøver at får overblik over forhold som vedrører dem.

Selv erhvervslivet, eller dele af det, må se sig sat uden for døren. For eksempel oplever tobaksindustrien at systemet lukker fuldstændigt ned for al kommunikation. Selvom staten tjener masser af penge på tobaksafgifter og industrien er stærkt reguleret af magthavernes love.

Og sagen med myndighederne der lukker af overfor tobaksindustrien er værd at grave lidt i fordi magthaverne her ikke bare er de sædvanlige på Christiansborg eller i Bruxelles. Her kommer ordrerne fra endnu højere sted. Om man så må sige.

I dag er det sådan at myndighederne her i landet lægger røret på og ignorerer henvendelser fra tobaksindustrien. Men hvem kan pålægge danske myndigheder en adfærd som ser ud til at stride imod forvaltningsloven. Hvor er hjemmel til det i dansk lovgivning?

I næste artikel i serien Mørklagte myndigheder går vi tilbage i tiden og undersøger hvordan det kom dertil at myndighederne lukker ned for kontakt med en branche som både er skatteobjekt og stærkt lovreguleret.

Del Ikke kun pressen oplever at systemet mørklægger sig selv