Gå til hovedindhold

Regeringens reaktionære klimapolitik

Af Lennart

I går udkom regeringens såkaldte virkemiddelkatalog over klimatiltag. Man fornemmer tydeligt, at kataloget er lavet af bureaukrater, for der er ikke megen fremsynethed at finde i de fremlagte forslag.

Det virker som om, man tror, man kan løse klimaudfordringerne ved at lægge hindringer i vejen for landbruget, produktionsvirksomhederne og helt almindelige danskere. Blandt andet går et forslag ud på at sænke hastigheden på motorvejene fra 130 til 110km/t.

Er det meningen, vi i fremtidens Danmark skal køre i hestevogne igen, mens andre lande arbejder med fremtidens transportformer, som for eksempel hyperloop i Californien?

At sænke hastigheden på biler hjælper intet som helst på klimaet. Det er bare at tage nogle skridt bagud i udviklingen på en klodset måde.

Embedsmænd uden fantasi eller vision

Mange af de andre forslag går på at hæve eksisterende afgifter eller indføre nye. Heller ikke her er der nogen nytænkning at spore. Det er skuffende, at vi som skatteydere betaler de her embedsmænds løn, og så kan de ikke komme på andre tanker end yderligere udsultning af en efterhånden meget afkræftet privat sektor.

Endelig er der en række forslag, der går på at tilføre forældede teknologier, som for eksempel vindmøller, yderligere økonomiske ressourcer. Tankerne ledes uvægerligt hen på den gode, men også meget naive Don Quijote.

Alt, hvad regeringen pønser på, er reaktionært. Det er ren og skær reaktion. Der er ingen nytænkning og ingen fremsynethed. Der er ingen løsninger. Intet!

Fusionskraft, skifergas og nye fissionsteknologier er ikke så meget som nævnt med et ord blandt de 78 ideer regeringen har arbejdet med. Heller ikke selvom disse teknologier både vil sænke CO2-udledningen markant og give Danmark et bedre grundlag et udvikle sig som samdfund på.


Politik reduceret til teknokrati


Problemet er lidt, at man har lagt sig fast på et fast tal. En bestemt reduktion på 40 procent udledning af CO2, som man vil opnå i 2020. I stedet burde man se overordnet på energispørgsmålet og tænke mere langsigtet. Ellers bliver det et miskmask af lappeløsninger, som måske lige kan få reduktionerne i hus, men som intet bidrager til samfundet. Tværtimod.

Tænk lige over hvor fuldstændig vilkårlig en dansk reduktion i udslippet af CO2 på 40 procent er. Tallet i sig selv er fuldstændig tilfældigt valgt, og uanset om målet indfries helt eller delvist har det ikke den ringeste betydning for klimaet her på moder jord.

Politikerne - der skulle udstikke retninger og opstille rammevilkår, så Danmark kunne udvikle sig - har i stedet stirret sig blinde på nogle helt tilfældige og betydningsløse tal. Det virker ærligt talt meget ubegavet.

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.