Kun medlemmer

FOLKETS er en dansk medieplatform der huser udgivelser som avisen Folkets Avis, Magasinet Identitet, Rævekagen, Mediemøllen og mange, mange flere.

I modsætning til de etablerede medier modtager FOLKETS intet tilskud fra staten. Hvis platformen - og de medier som den huser! - skal overleve, så skal læserne betale.

Vi mangler

300

medlemmer mere,
så kører det rundt :)

Bliv medlem

Primære faneblade

Vi er rige på trods af - ikke i kraft af - velfærdsstaten

Debatindlæg

Gratis

Del indlæg

Politikens debatredaktør, Per Michael Jespersen, forsøgte sig i går med følgende postulat: Det er velfærdsstaten, der har ført Danmark til tops i målinger over velstand, tillid, lykke og andre ting.

Det er naturligvis forkert. Vi var allerede rige, lykkelige og tillidsfulde inden velfærdsstaten blev en realitet. Og effekten kan aldrig ligge før årsagen. Det må da selv en debatredaktør på Politiken kunne forstå.

I øvrigt mente han ikke, at liberalister havde tænkt over den slags. Men der findes næppe en ideologi, der har mere at sige om disse ting end netop liberalismen. Så også her tog den kære debatredaktør fejl.


I virkeligheden forholder det sig meget anderledes, end Per Michael Jespersen lægger op til. Det er ikke velfærdsstaten, vi skylder tak for vores placering i toppen.

Jespersen stiller i alt fem spørgsmål og lægger ud med dette:

“Hvordan er Danmark blandt verdens rigeste lande?”

Og svarer selv, at “en stor offentlig sektor og et højt skattetryk mildest talt ikke fører til armod, men til topplaceringer i verdens velstandselite”.

Men i virkeligheden blev Danmark rigt som følge af produktivitetsstigninger i landbruget, der frigjorde arbejdskraft til industrien, som solgte produkter til udlandet. Sådan lidt kort sagt.

Dette skete inden velfærdsstaten så dagens lys. Allerede i 1950’erne var Danmarks det rigeste land i verden nord for Alperne. Og dengang var skatterne under det halve af i dag.

Som en konsekvens af - eller en effekt af - den rigdom, landbrug og industri skabte, kunne man så småt fra slutningen af 1950’erne begynde at udbygge velfærdsstaten, som særligt op gennem 1970’erne voksede i en grad, så den under Anker Jørgensen fik bragt sig selv i alvorlig fare for kollaps.

Inden velfærdsstaten var Danmark altså højere placeret på lister over rigdom, end landet er nu her, efter vi har haft velfærdsstaten i godt et halvt århundrede. Når Per Michael Jespersen påstår, at det er velfærdsstaten, der har skabt Danmarks rigdom, er det altså et falsum. Og det kan bevises historisk.

Når nu mandens første påstand viser sig at være så forkert, kan man spørge sig selv om det er værd at bruge tid på resten. For nu vil jeg i hvert falde lade sagen ligge.

Men husk, det var danskernes dygtighed og ikke velfærdsstaten, der gjorde Danmark til et rigt land. Det er en historisk kendsgerning - uanset hvad Per Michael Jespersen eller andre på Politiken måtte mene om den sag.

Det er folket, der har skabt Danmarks rigdom. Ikke velfærdsstaten.

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:11

Del eller citer ved at kopiere linket her

10 sekunder, tak

Vi lægger ikke debatindlæg bag betalingsmur.

For budskabet skal ud til alle.

Men det koster at redigere og bringe debatindlæg.

Bak op om det frie ord og den åbne debat.

Bliv medlem
eller sponsor

FOLKETS

Del eller citer med linket her

MediaCreeper