Kun medlemmer

FOLKETS er en dansk medieplatform der huser udgivelser som avisen Folkets Avis, Magasinet Identitet, Rævekagen, Mediemøllen og mange, mange flere.

I modsætning til de etablerede medier modtager FOLKETS intet tilskud fra staten. Hvis platformen - og de medier som den huser! - skal overleve, så skal læserne betale.

Vi mangler

310

medlemmer mere,
så kører det rundt :)

Bliv medlem

Primære faneblade

Danmark i røven af 4. division

Når man læser Politiken eller andre af Danmarks mainstreammedier søbes man ind i velfærdsromantik. Den samme plade om velfærdsstatens velsignelser spiller igen og igen. "Danmark er et af verdens rigeste lande på grund af velfærdsstaten," lyder det uden ophold.

Men faktisk er vi danskere ikke længere særligt rige. Den danske stat ej heller. Og sandheden er, at vi i forhold til de øvrige lande i verden langsomt, men sikkert, bliver fattigere og fattigere. Lad os starte med at se på vores placering nu:

Nummer 20. Ikke særligt imponerede. Tidligere lå vi i top-5. Og her skal vi endda huske, at det offentlige forbrug tæller med i BNP. Og det offentlige forbrug i Danmark har været stigende og er nu meget højt. Så selve danskerne, altså folket, er fattigere end hvad placeringen som nummer 20 giver indtryk af. Da vi var i top-5 betalte vi under 30 procent i skat. Nu da vi må nøjes med en 20.-plads betaler vi 50.

Den enkelte dansker har mindre til sig selv.

Hvad borgerne reelt har råd til hænger også i høj grad sammen med, hvor meget gæld de har. Og intet folk i verden har en større privatgæld per hustand end danskerne. Her nogle tal fra OECD:

Ja, det er Danmark helt ude til højre med kæmpegælden. Den almindelige dansker er altså dybt forgældet. Danskerne er ikke rige, selvom Politiken og andre medier igen og igen forsøger at binde os den historie på øjet. Det er muligt, at nogle journalister på Politiken er rige. Men den almindelige dansker er ikke.

Og vi får yderligere mindsket vores muligheder for at udfolde os ved, at priserne i Danmark er bland de højeste i verden og de klart højeste i EU:

Vi får færre penge mellem hænderne, større gæld og priserne stiger. Det er altså ikke rigdom og velstand, som man normalt forstår de ord.

Lad os afslutningsvist vende tilbage til de væksttal, vi så allerøverst:

Væksten er et mål for, hvor vi bevæger os hen i forhold til andre lande. Når Danmark kun ligger nummer 192 ud af 219 betyder det altså, at langt hovedparten af verdens lande bliver hurtigere rigere end os. Så den 20. plads - vi trods alt stadig har på listen over rige lande - ja, den holder nok ikke ret længe.

Husk, vil du have den sukkersøde udgave, så får du den på mainstreammedierne, der gennem mediestøtten er dybt forbundne til den herskende klasse, men vil du have det råt for usødet - de rå tal - så får du dem her på Folkets Avis.

Kilder: OECD, Eurostat og Wikipedia.

Psssst

Tak fordi du læser med :)

Kunne du tænke dig fuld adgang og en reklamefri oplevelse?

Meld dig til her

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS.DK og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.

Del eller citer ved at kopiere linket her

Seneste ændring: 

21/03/2019 - 11:12

Del eller citer med linket her

MediaCreeper