Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Danske iværksættere i front i Silicon Valley

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Danske iværksættere i front i Silicon Valley

Flere og flere danske iværksættere prøver lykken i dalen i Californien, der har over en tredjedel af verdens risikovillige kapital.

CEO og grundlægger af RateAbout Steffen Kirkegaard har været på messe og på SCALEit seminar i 10 dage, og det gik ikke stille for sig.

Gennem de sidste par dage har en flok af danske iværksættere været på SCALEit seminar og TechCrunch Disrupt messe i Silicon Valley og San Francisco. Fem forskellige virksomheder og 12 mand var afsted.

Danmark er godt repræsenteret i Silicon Valley gennem Det Danske Innovations Centers SCALEit program. På Messen TechCrunch Disrupt stod der danskere på over 50 procent af messestandene i den nordiske pavillon.

Den første dag fik vi en omgang pitch træning. Pitching er disciplinen at kunne forklare sit forretningskoncept på 5 minutter. Det er måden, man gør det på i USA. Det er den form, der er bedst for investorer, som skal gennemgå mange projekter hver dag og uge.

Nogle investorer har over 300 ideer inde til gennemgang om året, så det er ret krævende at skulle forstå alle ideer og sætte sig ind i dem. Dem, der bliver udvalgt, tager op til tre måneder blot at komme i gang med - og så er der også investeringer, der kommer senere i forløbet, hvis virksomheden skal bruge flere penge.

Tålmodighed påkrævet

Mange af de tiltag, de laver i ministerierne og i de fonde, der ligger klar med penge, investerer ikke i nye tiltag, men i nogle der har de første kunder. Derfor går rigtig mange ideer tabt.

I USA ser man mange ideer gå helt op til tre til fem år før de begynder at tjene penge, på TechCrunch Disrupt messen så vi for eksempel direktøren Sean Rad fra Tinder, der fortalte at han ikke havde en klar ide om, hvordan de kom til at tjene penge. Dette blev dog sagt med et glimt i øjet.

Første dag afsluttede vi med at pitche over for Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen, som var på besøg hos SCALEit. Interview kan ses her. Beklager billedkvaliteten da der er optaget med mobilkamera.

Der var lidt pres på, når man skulle pitche for en Minister allerede den første dag, vi var på seminaret, men det var sådan, det var hele vejen igennem:

Konstant højt tempo og kravene til os og vores talenter var høje. Det betød også at man gjorde sit bedste - 110 procent - og at vi hele tiden var skarpe på hvad vi lavede. SCALEit programmet er lavet for den iværksætter, der har erfaring.

De fleste af os havde lavet virksomheder før, og nogle af os havde solgt og var i gang med at skaffe penge til det næste eventyr. En enkelt var i gang for første gang, men han klarede sig også godt på de skrå brædder. Henrik Sass Larsen gav et anerkendende nik og et kort 'godt gået' til mig, da jeg havde pitchet. Det er godt at staten bakker op om iværksætterne på den har måde.

Øvelse gør mester

De efterfølgende dage var der træning, og det betød, at vi igen stod over for mennesker, der havde rødder i den danske muld, men som var taget til Silicon Valley og San Francisco. Derfor var de pitches, vi holdte, ofte med med en potentiel investering i sigte. Og jeg havde forberedt mig hjemmefra og fået kontakt til Plug and play center i Silicon Valley; en gammel fabrikshal der nu var lavet om til 320 virksomheder, der alle var investeret i og havde fået bord her.

Derfor skulle jeg pitche over for dem, og det var en god oplevelse. Der var ti investorer, som gav mig feedback. En enkelt satte sig ved frokostbordet hos mig og han kunne godt se ideen i RateAbout. Jeg ved ikke, om han vil investere eller blot hyggesnakke. Det man lærer er også, om der er noget i konceptet eller om de vil sende en videre til andre.

Det handler hele tiden om at skabe netværk. Som vores træner den første dag, Bill Joost, sagde, ”connect the dots”, et citat af Steve Jobs der siger det hele. Skab kontakt og regn ikke med at der sker noget den første dag, men jo flere kontakter du har des bedre.

Det er også hele formålet med SCALEit programmet: Vi bliver præsenteret for danskere, der er i dalen - og det er op til os selv at få visitkort og gang i dialogen.

Gennem de næste dage var der møder med investorer. Vi tog også en tur ud på Sand Hill Road ,som er vejen for de mange venture selskaber. Her fik vi lov at møde ONSET VENTURES, som lyttede til samtlige ideer, og her kunne vi jo føle den rigtige stemning på Sand Hill Road.

Lidt tid til afslapning

Weekenden var rolig med en tur ind til centrum af San Francisco, hvor vi fik shoppet lidt, men søndag var der igen møde med en investor - Jørgen Smidt, som er partner i Sunstone Capital, et rigtig hyggelig møde på en cafe i Los Altos, et af de steder med flest millionærer pr. kvadratmeter i USA. En venlig afvisning med ordene "kom tilbage når der er gang i forretningen."

TechCrunch Disrupt messen var tre hektiske dage, og her var Danmark repræsenteret med over halvdelen af virksomhederne fra Norden. Det er dog rigtigt, at Danmark sagtens kan være mere til stede i den del af verden, hvor der gives flest penge til Tech Startups.

Når man hele tiden skal pitche, så får man lavet om på nogle ting i det man siger. Der er ikke en opskrift på, hvordan en pitch skal være, men det vigtige er, at man får det afprøvet over for så mange som mulig, og det var der rig mulighed for på TechCrunch Disrupt med over 4000 mennesker, der alle har betalt 3.000 dollars for at komme ind. Så her var der både investorer og iværksættere at pitche over for.

Jeg må erkende, at jeg har fået en ny måde at fortælle om, hvad RateAbout går ud på. Vi fik vist alle pudset vores virksomheders værdigrundlag. At forklare værdigrundlaget for en investor er noget af det sværeste, specielt når det forandrer sig fra kunde til kunde, som det er tilfældet i RateAbout. De grundlæggende ting får man frem i pitchen, og de store brede linjer kan man tage med til et evt. kommende møde med investorer.

Pitchen er kun til at få interesserede investorer gjort klar på, hvor pengene ligger begravet.

Vækst i Danmark?

Tankerne omkring SCALEit er, at kontakt til iværksættere og investorer i Silicon Valley gør, at vi også får gang i væksten i Danmark. Både ved at lære, men så sandelig også ved at benytte os af de noget billigere programmører herhjemme.

UBER, der er en form for TAXA service, har software programmører i Aarhus, og dermed kan man godt sige, at UBER er kraftigt opbygget af danskere - altså en massiv succes fordi UBER netop er blevet valideret til 17 milliarder US dollars. For blot 1,6 måneder siden var der 30 programmører - nu er de 250. Og bokser Paw Andersen, som er dansk, er kommet ind i virksomheden for blot 3 måneder siden er nu Head of business infrastructure Services og manden der får det til at hænge sammen, mens de nærmest eksploderer, som Paw selv fortæller da vi er forbi UBER´s hovedkvarter: det her rumskib måtte han bare være med til at deltage i.

Det er virkelig fedt at komme et sted, hvor der er så meget gang i den som hos UBER, her kunne vi virkelig mærke begejstringen og hvordan det er at være en succes på amerikansk jord.

Interview med Direktør Søren Juul Jørgensen interview kan ses her..

Tiende dag afsluttede med at tale med David Helgasson CEO og grundlægger af Unity, der har gjort det i Silicon Valley. Igen må jeg bare takke SCALEit folkene for deres indsats, Henrik Bennetsen, Lene Sjoslev Schulze og ikke mindste Søren Juul Jørgensen for indsatsen og for de mange gode kontakter og oplevelser vi har med hjem.

Danmark er godt på vej i Silicon Valley, men mit håb er, at man ser mere på at få skabt rammerne for at komme den risikovillige kapital til undsætning, da vækst kan skabes via de mange gode ideer Danmark rummer, men hvis der ikke er risikovillig kapital, så er der heller ikke nye arbejdspladser.

Tak til Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen for at stille op til interview på amerikansk jord.

Kilde: En tredjedel af investeringerne sker i Silicon Valley

Del Danske iværksættere i front i Silicon Valley