·Satire og magtkritik siden 2013· 

Dit Svin – Danmark!

Af Claus Hylstoft…, 1. oktober, 2014

I går sad jeg på en cafe på Østerbro og overhørte en samtale mellem tre personer. Spændende, hvis det ikke var fordi, at det faktisk handler om noget så vigtig, som delvis nedlæggelse af et erhverv, som har kendetegnet Danmark i mange år - svineproduktionen.

Sætninger som “nu nedlægger Danish Crown igen arbejdspladser”, “det er også de forkælede landmænd” og “landmænd forurener også helt vildt”.

Det er blevet rigtigt svært, at producere svin i Danmark, på grund af de krav, der stilles (rimelige, hvis resten af verden fulgte dem – men urimelige, fordi de forværrer de internationale konkurrencemuligheder).

Jeg er bekendt med en landmand, der er blevet pålagt, at bygge nye forhold til sin produktion af søer, men udgiften på 6 mio. kroner kan desværre ikke ses på en stigende produktion, men en større gældsbyrde.

Søerne får det bedre end i resten af verden, men kan landmanden leve af det og få sin forretning til at hænge sammen?

Er det sandsynligt, at disse produktioner bliver lukket ned og derefter overtages af producenter i andre lande, som har dårligere forhold og vi derved på den lange bane gør vores dyrevelfærd og madvarer dårligere globalt?

Det kan vi ikke være tjent med og hvad skyldes det?

Det er blevet for dyrt at investere i landbruget i forhold til afkastsmulighederne. Der produceres ikke grise nok til Danish Crowns produktionsforhold - og derfor er der mindre arbejde.

Dette er med til at starte produktioner op uden for Danmarks grænser.

Hvad kan vi så gøre for at bremse den udvikling?

Som land:

  • Kæmpe globalt for at vi får ens, ordnede forhold, så vi kan konkurrere på lige fod
  • Støtte de særkrav vi stiller til dansk produktion med økonomisk backup, så man får lige, globale betingelser
  • Fortsætte forskning og udvikling, så vi stadig er de bedste

Som individ:

  • Køb den kvalitet som svarer til dine produktionsmæssige krav
  • Lad være med at handle udelukkende efter emotionelle tanker, men forstå den totale sammenhæng
  • Lad være med at kræve, at dine produkter kommer fra ”Morten Korch drevne gårde” hvis du via din ageren køber fra fabrikken i lande, hvor forholdene er noget dårligere end i Danmark
  • Lad os lytte til ekspertisen og lade være med at lulle os ind i en søvn som består at emotionelle drømme om det perfekte samfund, når vi nu engang lever i en global verden
  • Og lad os stoppe med at være naive og tro at resten af verden følger reglerne, fordi man beslutter det i folketinget og danske organisationer
  • Lad være med kun at lytte til selvudnævnte eksperter, men lyt til den faglige ekspertise også

Jeg har igennem mere end 25 år arbejdet i 89 lande (cv. på www.blomsgerbergmanagement.dk) og set hvorledes vi i Danmark er langt foran på mange områder, men hvor vi er ved at lukke vores produktioner ned, pga. rimelige krav, som desværre kun bliver opfyldt af få lande og derved ikke gør vores liv og varer bedre på den lange bane. Og ja, vores omkostningsniveau er en udfordring, men vi behøver ikke at gøre det sværere end nødvendigt.

Så når jeg siger ”DIT SVIN – DANMARK”, så gør jeg det, fordi jeg gerne vil fastholde vores industrier (blandt andre svineproduktionen) og fortsætte med at være foregangsland i forhold til adfærd, produktionstekniske, økologiske og etiske produktionsforhold. For uden produktion, ingen investering i udvikling.

For vi kan nok ikke forvente, at vi bare kan udskrive nye skatter til dette i fremtiden. Og det er nu vi skal reagere og ikke afvente et nyt udvalg, der kommer med en betænkning om fem år.

Hov 🧐 — mangler der ikke noget?

Folkets Avis har ingen betalingsmur

...og for at beskytte dit privatliv...

heller ingen reklamer

Se hvordan du støtter avisen