Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Stop coronavirus: Doktor Tedros ti råd

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Stop coronavirus: Doktor Tedros ti råd

Glem danske medier - lyt til denne mand

Skrevet af Lennart Kiil

WHO's generaldirektør, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, gav i dag ti gode råd omkring covid-19 som jeg har oversat til dansk herunder:

 1. Som vi bliver ved med at sige, gør dine hænder rene jævnligt med alkohol-gel eller vask dem med sæbe og vand.
  At røre dit ansigt efter at have rørt ved besmittede overflader eller syge mennesker er en af de måder virussen kan overføres på. Ved at rengøre dine hænder kan du reducere risikoen.

 2. Rengør jævnligt overflader som køkkenbænke eller skriveborde med desinficerende midler.

 3. Oplys dig selv om COVID-19. Vær sikker på at din information kommer fra troværdige kilder, dit lokale eller nationale sundhedssystem, WHO's hjemmeside eller din læge. Alle bør kende symptomerne - for de fleste starter det med feber og tør hoste - ikke en løbende næse. De fleste får et mildt forløb uden behov for særlig behandling.

 4. Undgå at rejse hvis du har feber eller hoste, og hvis du bliver syg ombord på et fly, så informer straks besætningen. Når du kommer hjem, så tag kontakt til sundhedssystemet og fortæl dem hvor du har været.

 5. Hvis du hoster eller nyser, så gør det ind i dit ærme eller brug et engangslommetørklæde. Smid straks lommetørklædet i en affaldsbeholder med låg, og gør så dine hænder rene.

 6. Hvis du er over 60 år gammel eller hvis du har problemer med helbredet såsom hjertekarsygdommme, luftvejssygdom eller sukkersyge, så har du større risiko for at udvikle alvorlig sygdom. Du vil muligvis ønske at tage ekstra forholdsregler for at undgå tæt-befærdede steder og områder hvor du risikerer at komme i kontakt med syge mennesker.

 7. Enhver som føler sig utilpas bør blive hjemme og ringe til sin læge eller sundhedssystemet. Du vil få nogle spørgsmål om dine symptomer, hvor du har været og hvem du har været i kontakt med.
  Det vil hjælpe med at sikre at du får de rette råd, kommer til det rettes sundhedscenter, og vil gøre at du ikke smitter andre.

 8. Hvis du er syg, så bliv hjemme - og spis og sov afsondret fra din familie - brug separat bestik til at spise med.

 9. Hvis du får besvær med at trække vejret, så ring til din læge og søg straks hjælp.

 10. Det er normalt og forståeligt at følge sig nervøs, især hvis du bor i et land som er ramt. Find ud af hvad du kan gøre i lokalsamfundet. Aftal hvordan du kan være sikker i forhold til din arbejdsplads eller skole.

Originalen findes på engelsk her:

https://www.who.int/dg/speeche...

Del Stop coronavirus: Doktor Tedros ti råd