Gå til hovedindhold

Sniger-udgave af ny coronavirus fløj under radaren

Af Lennart
Det ser ud til at vi mennesker hele tiden er et skridt bagud

Det går hurtigt med spredningen af den nye coronavirus.

Og det ser desværre ud til at vi mennesker hele tiden er et skridt eller to efter virussen.

Ikke desto mindre forsøger forskere hele tiden at indhente virussen – og få kortlagt dens udvikling. For den udvikler sig nemlig hele tiden.

For et par dage siden udkom et studie som er interessant i den forbindelse.

Navnet på studiet er:

On the origin and continuing evolution of SARS-CoV-2

SARS-CoV-2 er et af to navne som bruges om den relativt nye coronavirus der giver infektionssygdommen Covid-19 i mennesker.

Det nye studie viser at virussen ret tidligt delte sig i to "strains".

Den ene strain kalder de for S. Jeg foreslår at vi lader dette S stå for "sniger". Grunden vender jeg tilbage til.

S er den strain af ny coronavirus som minder mest om lignende virusser i flagermus og skældyr.

Og dermed er S den udgave som forskerne mener er den mest oprindelige i forhold til epidemien der startede sidste år i november eller december i Wuhan.

Den anden strain kalder de for L. Og selvom den ifølge forskerne opstod senere i forløbet end S-udgaven, så er L-udgaven i dag den mest udbredte – især i og omkring udbruddets epicenter Wuhan.

Udenfor Wuhan er fordelingen mellem S og L mere ligelig. Så selvom L havde held til at overhale S i Wuhan, så haler S igen ind på L andre steder.

Se, det er interessant.

L manifesterede sig altså på en måde hvor myndighederne i Kina fik mere held med at bremse dens videre udbredelse. Mens S åbenbart sneg sig udenom myndighederne og forbi kontrolposterne.

Måske har L tydeligere symptomer. Det kunne være en mulig forklaring.

Teorien er i hvert fald den at L fik overtaget ret tidligt i Wuham, fordi en eller flere mutationer fik den til at sprede sig hurtigere.

Men til gengæld blev den også i højere grad ramt of den jernring som myndighederne lagde omkring Wuhan og hele Hubei-området i Kina.

Den mindre aggressive S-udgave havde tilsyneladende i højere grad held med at "flyve under radaren".

Med andre ord:

Den menneskelige kamp mod den nye coronavirus har været en del af de selektive tryk som har spillet ind på hvordan virussen har udviklet sig og hvilken udgave som spreder sig mest.

Og på den måde opstod der er selektivt pres imod L som ellers havde overhalet den mere oprindeligge S-udgave.

Tallene bag denne interessante teori er dog temmelig små:

Among the 27 viruses isolated from Wuhan, 26 (96.3%) were L type, and only 1 (3.7%) was S type. However, among the other 73 viruses isolated outside Wuhan, 45 (61.6%) were L type, and 28 (38.4%) were S type

Så om det virkelig er de kinesiske myndigheders fortjeneste at den tilsyneladende mere aggressive L-udgave er blevet inddæmmet med relativ mere succes – det er kun en teori.

Og man kunne måske også hævde at S-udgaven på sin vis er mere problematisk da den åbenbart har en større evne til at snige sig udenom karantæne-foranstaltninger, nedlukninger af byer og andet i den dur.

Men i hvert fald findes der nu mere end en strain af den nye coronavirus.

Kilder:

https://academic.oup.com/nsr/advance-article/doi/10.1093/nsr/nwaa036/5775463

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.