Gå til hovedindhold

Folk viser stolt deres halvtomme indkøbskurve frem - de viser dermed at det stadig kniber med forståelsen

Mange er blevet forargede over den hamstring som er foregået.

Og hamstring er da også en mildest talt uheldig adfærd.

Men modgiften er ikke de evindelige små-indkøb hvor folk må rende i supermarkedet dagligt.

For det gælder ganske enkelt om at undgå kontakt med andre mennesker nu her under coronavirus-epidemien. Det gælder om at blive hjemme så smitten spredes så lidt og langsomt som muligt.

Og skal man rende i supermarkedet hver eller hver anden dag bare for at have noget at spise derhjemme, så kan man jo ikke holde afstanden til andre mennesker.

Dem som har købt lidt mere ind løbende og skabt sig et lille forråd derhjemme, de har handlet med omtanke.

Og det har de jo i hovedreglen ikke gjort fordi de frygter at fødevareforsyningen bryder sammen, men fordi de har forstået budskabet med at holde sig på afstand af andre mennesker og dermed mindske smittespredningen.

Dem som har samlet lidt forråd, har gjort det fordi de har fulgt med og forstået at vi kunne komme, og nu er kommet, i en situation hvor det er en fordel ikke mere eller mindre at være tvunget til at rende ud blandt andre mennesker og købe ind på daglig basis.

Små-indkøb og evindelige impulsindkøb er altså et problem også. Men lad os vende tilbage til hamstringen et øjeblik.

Hamstring er heller ikke det samme som at samle forråd eller forberede sig. Hamstrerne skulle alle ud at fylde op på samme tid netop fordi de til daglig er små-indkøbere og dermed ikke havde et lille forråd hjemme!

Så det virker ærligt talt noget komisk at folk stolt viser deres små-indkøb frem med fotos eller forklaringer på sociale medier og viser hvor lidt de køber ind i de her dage – måske i et forsøg på at fremvise sig selv som gode samfundsborgere. I modsætning til hamstrerne.

For denne modsætning findes ikke rigtigt.

I forhold til indkøb er hverken hamstreren eller den evindeligt små-indkøbende idealborgeren i disse tider.

Det er den borgere som stille og roligt uden at "disrupte" eget eller andres liv har forberedt sig og nu har muligheden for at isolere sig mest muligt fra det omgivende samfund i fysisk forstand.

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.