Primære faneblade
Åben

Gratis

Tal fra USA tyder på at coronavirus er 50 gange mere dødelig end almindelig sæsoninfluenza

En del hævder at almindelig sæsoninfluenza er lige så dødelig som den nye coronavirus, men ikke meget tyder på at disse mennesker har ret

unsplash

En del hævder at almindelig sæsoninfluenza er lige så dødelig som den nye coronavirus. I de faktiske tal, vi har til rådighed, er der ikke meget som tyder på at disse mennesker har ret.

På det seneste er jeg stødt på en forunderlig påstand:

Den nye coronavirus er "i virkeligheden" mindre farlig end almindelig sæsoninfluenza.

Dette er naturligvis en stramning af den forunderlige overbevisning som fra starten har været overraskende udbredt, nemlig den opfattelse at coronavirus i virkeligheden ikke var særligt farlig.

Jeg har sågar hørt at den nye coronavirus ikke rigtigt var overhovedet – det var mest noget medierne havde fundet på.

Lad os prøve at se lidt på tallene - hvordan passer de med den opfattelse at almindelig sæsoninfluenza er lige så slem eller værre end den nye coronavirus i forhold til dødelighed.

Her må jeg fra starten advare læserne om at jeg ikke har tænkt mig at spekulere i IFR. For vi kender ikke mørketallet for hverken influenza eller den nye coronavirus - det er derfor det hedder et mørke -tal.

Man kan godt gætte på IFR, og det kan også give mening at estimere og så videre, men i det følgende vil jeg holde mig til tal vi kender fra udviklingen i USA.

Lad os starte med den seneste afsluttede influenzasæson, 2018-2019, i USA:

CDC estimates that the burden of illness during the 2018–2019 season included an estimated 35.5 million people getting sick with influenza, 16.5 million people going to a health care provider for their illness, 490,600 hospitalizations, and 34,200 deaths from influenza (Table 1).

35,5 milloner blev altså syge af influenza (hvor mange som har været ramt uden at opdage det, vides ikke) i USA i influenzasæsonen fra 2018 til 2019.

34200 af dem døde.

CFR: (34200/35500000)*100 = 0,096 – altså lige knap en promille.

Da det ikke vides hvor mange som har været ramt uden at opdage det, så kan IFR ikke udregnes.

Den nye coronavirus i 2020 i USA til dato ifølge tal angivet på worldometers.info:

738913 er registreret som syge med den nye coronavirus (hvor mange som har været ramt uden at opdage det, vides ikke).

39015 af dem er døde.

CFR: (39015/738913)*100 = 5,280 – altså lige over fem procent.

Da det ikke vides hvor mange som har været ramt uden at opdage det, så kan IFR ikke udregnes.

Læg mærke til - og undskyld at jeg gentager mig selv - at IFR ikke kendes med sikkerhed for hverken den ene eller den anden af de to epidemier i USA.

Nu vil dem som mener at almindelig sæsoninfluenza er lige så slem som eller værre end den nye coronavirus, så hævde at der er et meget, meget stort "mørketal" for den nye coronavirus.

Ja, der er muligvis et stort mørketal. Der muligvis også et stor mørketal for almindelig sæsoninfluenza. Begge sygdomme kan være i et menneske uden at personen opdager det.

Men man skal virkelig være stærkt ramt af bias hvis man vil forklare en faktor 50 i forskel på dødelighed med "mørketal".

Man skal i mine øjne være stærkt ramt af blind benægtelse hvis man ud fra de tal, vi har til rådighed, hårdnakket afviser at den nye coronavirus ser ud til at være betydeligt værre end en typisk sæsoninfluenza.

Men jeg vil da gerne vende tilbage til det med mørketal i et andet indlæg.

Du har læst et indlæg på Folkets.

Uden opbakning fra læserne ville vi ikke kunne bringe det.

Bliv betalende bruger og støt den frie journalistik i Danmark.

Se fordele

19/04/2020 - 08:03
Organisationer: 
USA
Emner: 
Covid-19 - ny coronavirus
Vi er 0 abonnenter – vi skal højere op!
Abonnenter Svarer til
1 1 stor fadøl
200 Kontanthjælp, 0 børn
1000 DR-journalist
5000 Maria Rørbye Rønn