Gå til hovedindhold

Corona: Massiv overdødelighed - undtaget et sted

Af Lennart
Kildemedier
Værnemidler til civilbefolkningen ser ud til at være en god måde at reducere smittespredning på
Østrig skiller sig noget ud her. Jeg giver et bud på en del af forklaringen.

For en uge siden havde the Economist en glimrende data-baseret artikel om overdødelighed under corona-katastrofen.

Og som jeg tidligere har nævnt så er Spanien, især området i og omkring Madrid, særdeles hårdt ramt. Klik ind på artiklen fra Economist og scroll ned til afsnittet om Spanien og se selv efter.

Men artiklen på Economist er meget bredere. Den ser på overdødelighed i en række lande, regioner og by-områder fra Jakarta til New York City.

Lande som Spanien, England, Frankrig, Holland, Belgien har haft en voldsom overdødelighed i periode, en overdødelighed som i alle nævnte tilfælde overstiger den dødelighed som er blevet tilskrevet covid-19.

Det må siges at stride noget imod den opfattelse som trives mange steder; at myndighederne overdriver omfanget af covid-19-relaterede dødsfald i de forskellige områder.

Tværtimod tyder tallene på at flere er døde af covid-19 end man har fået talt med i de officielle optegnelser.

De tal som Econimist har gravet frem tegner i øvrigt et noget andet billede end tal fra EuroMOMO som mange ellers har lænet sig op ad når de har forsøgt at nedtone omfanget af coronakatastrofen.

Et af de få lande, i Economists gennemgang som har klaret sig relativt godt, er Østrig.

Østrig var sjovt nok også et af de vestlige lande som var først på banen med et decideret maskepåbud. det nævner artiklen på Economist dog intet om, så den tilføjelse står for min egen regning.