Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Coronavirus: Intet tyder på stort mørketal i Danmark

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Coronavirus: Intet tyder på stort mørketal i Danmark

Jo flere der testes - jo lavere viser mørketallet sig at være

Skrevet af Lennart Kiil

OPDDATERING OM TESTTYPER TILFØJET - SE NEDERST I ARTIKLEN

Påstanden om at dødeligheden for covid-19 ikke er højere end for almindelig sæsoninfluenza fremføres stadigt og meget stædigt.

Der er bare ikke rigtigt noget der tyder på at påstanden er korrekt.

Basalt baserer påstanden sig på en antagelse om at der findes et meget stort antal mennesker som er smittede uden at vide det.

Et stort mørketal.

Altså en situation hvor mange mennesker er smittede af SARS-CoV-2 uden at være registrerede som sådan.

Men efterhånden som vi i Danmark endelig for alvor er kommet i gang med at teste bredt og mere tilfældigt i befolkningen, så viser denne antagelse sig at være uden hold i virkeligheden.

For jo flere der testes - jo lavere viser mørketallet sig at være.

Altså jo flere man tester, jo flere smittede finder man naturligvis i absolutte tal. Men andelen falder!

Det er kun en meget lille andel af befolkningen som er smittet, så antagelsen om et stort mørketal viser sig at være forkert.

Og jo flere man tester, jo mere går andelen mod en bestemt værdi - asymptoten.

Og det betyder at man, forsigtigt, kan begynde at give et bud på det meget omtalte "mørketal" - altså andelen af mennesker som er smittet med den nye coronavirus uden indtil nu at være registeret som sådan.

For Danmarks vedkommende ser det altså ikke ud til at meget mere end 1 procent af befolkningen som er smittet. Maks 2.

Tallet ser ud til at nærme sig måske 1,1 eller 1,2 procent eller deromkring efterhånden som man får testet flere og flere.

På nuværende tidspunkt ser der altså ikke ud til at være mange smittede i Danmark. Kun en meget lille andel af befolkningen ser ud til at være smittet nu der er kommet gang i flere og bredere tests.

Ideen om et stort mørketal i Danmark er pratisk taget falsificeret. Mørketallet ser faktisk ud til at være meget lille.

Så grunden til at vi ikke har så mange døde i Danmark sammenlignet med for eksempel Belgien, jamen - den grund er hovedsagelig at der ikke er en nær så stor andel af befolkningen her i landet som er eller har været smittet.

Det er ikke fordi vi er beskyttede på anden vis.

Covid-19 er alvorlig og betydeligt mere dødelig end almindelig sæsoninfluenza - hvis ikke man har fattet det nu, så er det nok fordi man enten ikke kan eller vil fatte det.


Tilføjet 29. april 2020

Nogle læsere indvender at pointen i artiklen her kun holder vand hvis der er tale om serologiske tests den senere tid. Rapporten expliciterer desværre ikke typen af tests, men det ændrer nu heller ikke ret meget. Selv hvis alle tests anført i skemaet kun omhandler "aktive" smittede, så er mørketallet stadigt ikke ret stort og der er stadig lang vej til flokimmunitet.

Læg dertil at Bloddonorerne i Danmark fremlagde resultater fra serologiske tests for under to uger siden som kun viste 1,9 procent af med antistoffer, så de maks 2 procent jeg nævnte i artiklen her i går da jeg skrev og udgav den, de holder såmænd meget godt. Sandsynligvis er det reelle tal endda lidt lavere end det.