38 studier viser at ansigtsmasker reducerer smittespredning - kun et enkelt viser ingen effekt

Stor meta-analyse afgør spørgsmålet om coronavirus og ansigtsmasker

Skrevet af Lennart Kiil

Det siger lidt sig selv, ikke.

At en maske som fanger dråber og småpartikler i den luft man ud- og indånder - og eventuelt nyser og hoster - at den mindsker smittespredningen af coronavirus.

Når coronavirus nu engang hovedsageligt kommer ud og ind gennem luftvejene.

Ikke desto mindre benægtede Sundhedsstyrelsen i Danmark hårdnakket at ansigtsmasker virkede dæmpende på smittespredningen.

Og ved at udelukke mundbind og ansigtsmasker fra arsenalet af tiltag imod spredning af den nye coronavirus, stod alene nedlukningen tilbage som farbar vej for Danmark under coronakatastrofen.

Danmarks Radio var også tidligt ude at gøre grin med en fader som anbefalede mundbind til sin familie.

På den måde spillede myndigheder og medier sammen, og det nødvendige modspil opstod aldrig andet end marginalt her på Folkets Avis, hvor undertegnede kæmpede en hård kamp fra start for at gøre opmærksom på værnemidler til civilbefolkning som supplement til de øvrige tiltag.

I forgårs udgav the Lancet så et stort meta-studie som bør overbevise de sidste skeptikere. Meta-studiet undersøger lige præcist om ansigtsmasker virker dæmpende på smittespredningen.

Studiet viser at ansigtsmasker, både såkaldte mundbind / kirurgiske masker og de filtrerende ansigtsmasker - sommetider omtalt åndedrætsværn - har en meget betydelig mindskende effekt på smittespredningen.

Medical or surgical face masks might result in a large reduction in virus infection; N95 respirators might be associated with a larger reduction in risk compared with surgical or similar masks

Og denne effekt er både gældende i sundhedssystemet og uden for sundhedssystemet. Selvom effekten tilsyneladende er mere udtalt inden for sundhedssystemet.

Generelt er de fleste undersøgelser lavet hvor maskerne bruges mest, men samlet set tyder de på at maskerne ikke mister deres effekt bare fordi man bevæger sig uden for hospitalets matrikelnummer.

En anden form for værnemiddel, nemlig øjenbeskyttelse, viser sig også at have en effekt. Omend mindre end masker.