Primære faneblade
Debatindlæg
Åben

Gratis

Menneskerettigheder til aberne?

Menneskerettigheder kan sætte debat i gang, og nu kommer et ekstra spørgsmål på bordet: Skal menneskeaber nyde de samme rettigheder som os andre?

En appeldomstol i New York arbejder på at finde et juridisk begrundet svar. Aben, det handler om, er en 26-årig chimpanse ved navn Tommy, der tidligere har optrådt i cirkus, og nu sidder som pensionist alene i et bur, hvor det meste af tiden går med at se fjernsyn.

Tommys sag bliver ført af Stephen Wise, advokat og formand for organisationen Nonhuman Rights Project. Hans krav er, at Tommy skal nyde den basale frihedsret ikke at blive spærret inde. Advokaten vil sende ham til et dyreplejehjem i Florida. Blandt dem, der støtter sagen, er den britiske chimpanseforsker Jane Goodall.

Tommy selv mødte ikke op i retten, og det gjorde hans ejer, Patrick Lavery heller ikke. Hr. Lavery erklærer ifølge Daily Telegraph, at Tommy har det fortrinligt, og at hans opholdssted ikke er et bur, men en luksuriøs bolig med farve-TV.

En lavere retsinstans har afvist tanken om at udstyre dyr med menneskerettigheder, men kampen fortsætter, og advokat Wise vil også inddrage delfiner, elefanter og andre af de pattedyr, der tillægges intelligens.

Du har læst et indlæg på Folkets.

Uden opbakning fra læserne ville vi ikke kunne bringe det.

Bliv betalende bruger og støt den frie journalistik i Danmark.

Se fordele

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:11

Kære læser,

Med FOLKETS har jeg skabt en medieplatform der er uafhængig af statsstøtte.

Den uafhængighed er enestående i Danmark hvor medierne har snablen dybt nede i skatteborgernes lommer. De får milliarder af staten. Hold kæft-bolsjer, kalder jeg det.

Bør der ikke være medier som går systemet kritisk efter i sømmene. Hvor fokus er dybere end de enkelte politikeres fadæser eller rød mod blå blok.

Hvis du kan se hvorfor det er vigtigt med uafhængige medier, må næste spørgsmål være – hvordan?

En dag er denne side helt tom, hvis ikke du bakker op.

Meld dig til her.

Og god læselyst,
Lennart Kiil