Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Menneskerettigheder til aberne?

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Menneskerettigheder til aberne?

Skrevet af Oldfux

Menneskerettigheder kan sætte debat i gang, og nu kommer et ekstra spørgsmål på bordet: Skal menneskeaber nyde de samme rettigheder som os andre?

En appeldomstol i New York arbejder på at finde et juridisk begrundet svar. Aben, det handler om, er en 26-årig chimpanse ved navn Tommy, der tidligere har optrådt i cirkus, og nu sidder som pensionist alene i et bur, hvor det meste af tiden går med at se fjernsyn.

Tommys sag bliver ført af Stephen Wise, advokat og formand for organisationen Nonhuman Rights Project. Hans krav er, at Tommy skal nyde den basale frihedsret ikke at blive spærret inde. Advokaten vil sende ham til et dyreplejehjem i Florida. Blandt dem, der støtter sagen, er den britiske chimpanseforsker Jane Goodall.

Tommy selv mødte ikke op i retten, og det gjorde hans ejer, Patrick Lavery heller ikke. Hr. Lavery erklærer ifølge Daily Telegraph, at Tommy har det fortrinligt, og at hans opholdssted ikke er et bur, men en luksuriøs bolig med farve-TV.

En lavere retsinstans har afvist tanken om at udstyre dyr med menneskerettigheder, men kampen fortsætter, og advokat Wise vil også inddrage delfiner, elefanter og andre af de pattedyr, der tillægges intelligens.

Del Menneskerettigheder til aberne?