Gå til hovedindhold

Arven efter Chavez: Død og kaos

De store medier skal nok klare sig. De er ejet af stater eller af virksomheder der er ejet af rigmænd på størrelse med stater i økonomisk forstand.

Folkets Avis kan derimod ikke klare sig uden din hjælp.

Spørgsmålet er så om samfund kan klare sig uden de små selvstændige medier. Det bliver en fattigere verden for de fleste hvis de små medier forsvinder.

Bak op nu!

Abonner Doner

Revolutionen æder sine børn. Denne gamle sandhed bekræftes i Venezuela, som efter halvandet årti med socialistisk diktatur er på vej mod afgrunden økonomisk, socialt og ikke mindst, hvad kriminalitet og vold angår. Landet har verdensrekord i drab.

For nylig blev Robert Serra, en 30-årig aktiv tilhænger af det regerende socialistparti, myrdet i sit hjem i hovedstaden Caracas. Han blev fundet i soveværelset, bundet, kneblet og dræbt med knivstik. Ved siden af ham lå det blodige lig af en kvindelig bekendt.

Drabet på Serra blev fulgt op med flere dødsfald, da ledere fra militsen "Revolutionens Skjold" faldt i kamp mod politiets specialstyrker. Venezuelas politiske leder, Nicolas Maduro, har rutinemæssigt kaldt de seneste uroligheder for et komplot, arrangeret af arvefjenden USA, men kilder i Venezuela siger til Sunday Telegraph, at det snarere er de revolutionære kræfter i landet, der nu begynder at kriges indbyrdes.

Hugo Chavez, den mangeårige røde diktator, der døde af kræft i fjor, havde oprettet en "folkehær" af militser, som skulle true og nedkæmpe hans politiske modstandere, men disse unge revolutionære - hovedsagelig arbejdsløse og dårligt uddannede - har kastet sig over berigelseskriminalitet, og deres metoder er blodige.

- Chavez fremkaldte dette kaos, og han var den eneste, der kunne have kontrolleret det, siger Marcos Tarre, der er sikkerhedskonsulent og kommentator.

Robert Maduro ser selvfølgelig situationen med andre øjne: De skyldige er "reaktionære" og "fascister", støttet af USA og Venezuelas naboland Columbia.