Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Nu koster det penge at sætte penge i banken

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Nu koster det penge at sætte penge i banken

Skrevet af Oldfux

Renten på bankindeståender i euro er nu negativ. Med andre ord: Det koster penge at sætte penge i banken, skriver Wall Street Journal Europe. Adskillige af de globale banker er begyndt at opkræve gebyr fra kunder, der vil deponere større beløb i euro, og dette koster dyrt for investorer og firmaer, der driver forretning i Europa.

Den skærpede kurs følger i kølvandet på Den Europæiske Centralbanks negative rentesats, der blev indført i juni. Banker, der parkerer deres euro i ECB, skal betale for det, og regningen sendes nu fra bankerne videre til de større indskydere. Bank of New York Mellon begyndte i sidste uge at opkræve et gebyr på 0,2 % på euro, og både Goldman Sachs, Credit Suisse og J.P. Morgan Chase har i følge Wall Street Journal indført noget lignende.

De ramte er i første omgang investeringsselskaber og multinationale firmaer. Formålet med ECB's negative rente er at få bankerne til at låne mere ud og dermed sætte gang i den sløve europæiske økonomi. Det bærer foreløbig ikke frugt. Tyske banker svømmer eksempelvis i penge, mens udlånene stagnerer.