Gå til hovedindhold

Frank Jensens pilfinger og slikkemund - skyldes ikke 'kulturen'

De store medier skal nok klare sig. De er ejet af stater eller af virksomheder der er ejet af rigmænd på størrelse med stater i økonomisk forstand.

Folkets Avis kan derimod ikke klare sig uden din hjælp.

Spørgsmålet er så om samfund kan klare sig uden de små selvstændige medier. Det bliver en fattigere verden for de fleste hvis de små medier forsvinder.

Bak op nu!

Abonner Doner

Det er kommet på mode at tale om kultur - men kulturen er ikke så væsentlig som mange tror

Fristelser kan være svære at modstå. Men fristelser skyldes ikke kulturen.

Hvordan man reagerer på en fristelse, det kan derimod påvirkes af den kultur som omgiver en.

Men kulturen er givet af mindre betydning. Det er jo også derfor at Frank Jensens trods alt er undtagelsen frem for reglen.

Jeg ved godt at der findes et par ideologiske grupperinger som nærmest mener at Frank Jensens adfærd er typisk for mænd som sådan, men det er ganske enkelt ikke rigtigt.

Der er altså noget andet på spil end bare kultur.

Når en person udvikler en grænseoverskridende adfærd, skal forklaringen på dette snarere findes i denne persons egen livshistorie end i den omgivende kultur.

Denne erkendelse kan være svær for socialister såvel som konservative.

Men det er nu engang sådan verden er.

Den består af individer som har hver deres livshistorie. Hvilke erfaringer som indgår i denne, er naturligvis i nogen grad påvirket af en form for omgivende abstraktion som vi da godt kan kalde kultur.

Nuvel. Så lad os gøre dette.

Så må vi også tage konsekvensen af dette og se i øjnene at det er mangel på kultur som er problemet.

Der er såmænd masser af grænseoverskridende adfærd i naturen blandt primater og i andre dyr. Og det er der også blandt stammefolk og andre mennesker som lever uden for det vi normalt kalder civilisation.

For fristelsen er universel.

Fristelsen til at tage det man gerne vil have.

Det man ser, vil man måske nogle gange også gerne røre.

Men de fleste lader sig jo ikke styre af deres umiddelbare indfald. De fleste gør nok engang imellem. Men Frank Jensen har gjort det alt for ofte.

Om man behersker sig eller lader sig styre af sine impulser, det hænger sammen med noget som har mange navne. Impulskontrol er det lette. Men hvad med at kalde det fri vilje - eller sågar ansvar.

Eller respekt for andre mennesker og deres kropslige integritet.

Selvkontrollen påvirkes af en række ydre faktorer. Herunder indtagelse af alkohol. Har man i forvejen svært ved at styre sine impulser, så er alkohol næppe vejen til en bedre dømmekraft.

Men alkohol, på trods af at der er tale om et kulturprodukt, har jo netop som funktion at opløse kulturen så vi smider hæmningerne og bliver mere dyriske. Næppe den rette medicin i den her sammenhæng.

De fleste mænd har nok oplevet at være tiltrukket af kvinder og haft lyst til at røre ved dem. Men de fleste mænd holder sig tilbage langt det meste af tiden. Heldigvis.

Kvinder og mænd kan jo også finde sammen og danne par og i den forbindelse forhåbentligt finde en fælles forståelse for det kropslige samvær.

Det sker under private former.

Når Frank Jensen og Morten Østergaard fører den form for adfærd over i arbejdsregi, så giver det ganske forudsigeligt nogle problemer for andre - og nu for dem selv.

Så nej, det er ikke kulturen som skal forklares eller beskyldes. Det er heller ikke mænd som sådan.

Det som skal forklares, hvis man har et behov for at få den slags afklaret, det er de enkelte afvigeres adfærd - og hvordan den opstår som et samspil mellem disse afvigeres egen livshistorie og de fristelser som ligger på det førkulturelle plan.

Og hvis man har svært ved at styre sine tilbøjeligheder, og man har en tendens til at overføre intim adfærd til det arbejdsmæssige domæne, så skal man måske enten arbejde meget hårdt på at få bugt med sine impulser eller simpelthen finde et arbejde hvor man ikke kommer andre ret meget ved.

For færre og færre er villige til at acceptere den sammenblanding af fornøjelse og arbejde som har været meget på spil for nogle - og som bestemt ikke altid har været en fornøjelse for alle parter. Tværtimod.

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.