Liberal Alliance har med et kontroversielt forslag formået at sætte sindene i kog på de sociale medier.
Måske var det forventeligt at Liberal Alliance på et tidspunkt ville komme med forslaget.
For prismekanismen er jo sat ud af spil i det offentlige. Hos det offentlige er der de facto monopol og borgeren kan ikke stemme med fødderne og vælge en anden udbyder.
Liberal Alliance kommer så med et forslag om at lade borgerne vurdere servicen fra det offentlige ned på individ-niveau hvor den enkelte borger via en app skal kunne vurdere den enkelte service-medarbejder i det offentlige.
Der er naturligvis en række problemer forbundet med en sådan løsning. Forslaget vil næppe heller kunne finde nogen bred opbakning foreløbig. Lige nu er det reaktionerne på forslaget som er mest interessante.
Og de reaktioner er særdeles kraftige.
Mai Villadsen fra Enhedslisten kalder forslaget “vanvittigt”. En karakteristik som selveste Pernille Skipper deler videre på facebook.
Lidt ord fra Mai Villadsen om forslaget fra Liberal Alliance:
Har I set det her vanvittige forsalg fra Liberal Alliance!? 🥵
De foreslår simpelthen, at man fremover skal indføre rating-systemer for offentligt ansatte, og give dem løn efter hvor god ratingen er!? 🤯
Sjældent har jeg da set et forslag, der er så respektløst.
De ansatte i ældreplejen skal ikke have Liberal Alliances rating-systemer. Det vil IKKE forbedre ældreplejen! Tværtimod.
De offentligt ansatte i ældreplejen bør i stedet få højere løn, bedre tid til borgerne og flere kolleger. Og ikke mindst - mere RESPEKT!
Liberal Alliances forslag får lige præcis nul stjerner af mig.
Højere løn og flere kolleger. Altså en endnu større og dyrere offentlig sektor. Så Enhedslisten bruger Liberal Alliances forslag til at bringe deres egen politik på banen.
Også samfundsdebattører, som her den kendte forfatter og psykolog Svend Brinkmann, blander sig med kritik.
I tilfældet Brinkmann bliver det endda til en analyse af “liberalismens krise” mere generelt:
Jeg kan ikke lade være med at se dette forslag som symptomatisk for de liberale partiers krise i Danmark: De radikales socialliberalisme er i krise pga. formandsafgang og øget politisk isolation, Venstres folkeliberalisme er i krise pga. rigsretssag og splittelse, og LA er i krise efter et folketingsvalg, hvor de næsten forsvandt.
Det er i mine øjne trist, for der er mere end nogensinde brug for en politisk liberalisme, der beskytter borgeren mod statslige overgreb og forsvarer borgerrettigheder, det frie initiativ, ytringsfrihed, decentralisering, systemkritik og et stærkt civilsamfund. Det er noget helt andet end den ekstreme neoliberalisme og New Public Management-ideologi, som LA her fremfører. Der er nok at tage fat på for partier, der kalder sig liberale, så hvorfor dog dette?
At Svend Brinkmann ikke har noget særligt begreb om hvad der ligger i neoliberalisme og New Public Management-ideologi, det fremgår med stor tydelighed. Det er netop ikke New Public Management at lægge magten ud til borgerne. Det er faktisk præcist det modsatte.
Liberal Alliance har dog med forslaget formået at få omtale og opmærksomhed på de sociale medier. Noget som ikke er nemt for politiske partier ellers - uden at betale top dollar for det.
Spørgsmålet er om det kan aflæses i opbakningen til partiet og blå blok bredere set.