Primære faneblade
Debatindlæg
Åben

Gratis

Skønhed, der dræber

En gartner ved navn Nathan Greenway fik det dårligt efter at have rørt ved en smuk blåblomstrende haveplante, der i England har to navne: Djævlens hjelm og munkens kutte. Uanset hvad man kalder arten, er blomsterne og især rødderne ekstremt giftige. Greenway, en sund og rask 33-årig, døde på hospitalet efter et massivt sammenbrud af de indre organer, skriver Daily Telegraph.

Greenway var ansat til at passe og pleje parken omkring en landejendom i Upper Froyle, tilhørende et velhavende ægtepar. Det menes, at han har arbejdet med den giftige plante uden at have handsker på. Han døde 7. september, og et ligsyn har nu afgjort, at djævlens hjelm (latinsk betegnelse Aconitum napellus) slog ham ihjel.

I 2004 døde Andrew Noble, en kendt canadisk skuespiller, efter ved en fejltagelse at have spist djævlens hjelm på en campingferie, og i 2009 blandede en indiskfødt kvinde blomster i en carryret, hun serverede for sin kæreste i London. Han overlevede heller ikke.

Arten er udbredt i tusinder af engelske haver, og den vokser vildt mange steder i Vest- og Centraleuropa. Det danske navn er ægte stormhat, og den er forholdsvis sjælden herhjemme. Den er dog observeret bl.a. ved Gentofte Sø samt i Smør- og Fedtmosen nord for København.

OPDATERING. Daily Telegraph bringer en smukt illustreret artikel om Aconitum napellus og andre kendte giftige haveplanter. For overlevelsens skyld, klik her: http://www.telegraph.co.uk/gar...

Du har læst et indlæg på Folkets.

Uden opbakning fra læserne ville vi ikke kunne bringe det.

Bliv betalende bruger og støt den frie journalistik i Danmark.

Se fordele

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:11

Kære læser,

Med FOLKETS har jeg skabt en medieplatform der er uafhængig af statsstøtte.

Den uafhængighed er enestående i Danmark hvor medierne har snablen dybt nede i skatteborgernes lommer. De får milliarder af staten. Hold kæft-bolsjer, kalder jeg det.

Bør der ikke være medier som går systemet kritisk efter i sømmene. Hvor fokus er dybere end de enkelte politikeres fadæser eller rød mod blå blok.

Hvis du kan se hvorfor det er vigtigt med uafhængige medier, må næste spørgsmål være – hvordan?

En dag er denne side helt tom, hvis ikke du bakker op.

Meld dig til her.

Og god læselyst,
Lennart Kiil