Folkets Avis

Folkets Avis er Danmarks første, bedste og muligvis eneste ægte systemkritiske medie – Folkets Avis var den første udgivelse på FOLKETS

Serie: 

Hjælp - ungerne er friske ved sengetid men trætte når de skal op

Kan man flytte børns energi fra aften til morgen?
Skrevet af Lennart Kiil

Brevkassen har modtaget følgende brev


Kære brevkasse

Mine børn er meget energiske om aftenen, men om morgenen virker de helt udkørte.

Om aftenen er de vilde, energiske og har svært ved at falde til ro. Deres kreativitet kender ingen grænser. Heller ikke når det gælder om at finde på måder at holde sig vågne på.

Om morgenen er de trætte, ugidelige og initiativløse. Den energi de havde om aftenen, er nu helt forduftet, og de skal nærmest “trækkes” gennem de forskellige morgenaktiviteter.

Jeg vil gerne bytte om på rækkefølgen, så de har god energi om morgenen og er trætte og klar til at sove om aftenen.

Hilsen og på forhånd tak,
En træt far


Kære trætte far,

Sagen er den at selvom børnene virker friske om aftenen, så er de nok reelt trætte. Det er bare mest om morgenen at trætheden giver sig til udtryk.

Børn har nemlig et “enormt” søvnbehov sammenlignet med os voksne.

Da børn skal vokse, har deres krop behov for mere ro end voksnes. Og kravene til indlæring er store i skoleårene, så også hjernen har brug for mere hvile i den alder.

Uden en ordentlig nattesøvn trives børn ikke. Så før du kan flytte på noget som helst, må du sikre dig at børnene får deres søvn. At deres søvnbehov er ordentligt mættet.

Søvnbehovet

Søvnbehovet hos børn er markant større end hos voksne:

Alder Søvnbehov
Nyfødt 16 timer
1 år 14 timer
2 år 13 timer
3 år 12 timer
5-9 år 11 timer
10-16 år 10 timer
17-18 år 9 timer
Voksen 8 timer

Benovet for søvn skal opfyldes. Det er lige så basalt og væsentligt som behovet for mad og drikke.

Og når du skriver at dine børn er energiske om aftenen, men trætte om morgenen, så er det første du skal sikre dig at de ikke simpelthen er overtrætte om aftenen.

Børn kan godt både være i underskud på søvn og “overskud” på energi. Deres energi skal bruges tidligere. Før de bliver for trætte. Og så skal de ting som ansporer øget aktivitet ved sengetid, væk.

Når børnene nu virker så friske om aftenen, er det fristende at konkludere at de jo i hvert fald ikke mangler søvn. Men det er for risikabelt bare at antage dette på den baggrund.

Brug en uges tid på at finde ud af hvor mange timer børnene rent faktisk får sovet. Uden jeg ved om de overhovedet får sovet nok, kan jeg ikke hjælpe dig mere.

Håber du vender tilbage med de nødvendige informationer.

Med venlig hilsen,
Brevkasseredaktøren

På Folkets.dk møder du hverken betalingsmur eller bannerannoncer, faktisk er det ikke et kommercielt projekt - men det betyder ikke at ejeren kan leve af kærlighed og kildevand.

Giv månedligt bidrag eller engangsbeløb til Folkets.dk - så støtter du alle de frie medier på platformen.

Du kan støtte ejer og redaktør gennem formularen eller på Mobilepay 40261872