Gå til hovedindhold

Hej Steffen — jeg håber du har en forklaring

Jeg har skrevet en mail til DR's USA-korrespondent Steffen Kretz i forbindelse med hans analyse på forsiden af DR.dk af den ufattelige tragedie på en skole i Texas.


Mit navn er Lennart, og jeg har Mediemøllen hvor jeg ofte behandler din arbejdsplads Danmarks Radio som jeg synes på mange måder er blevet for poppet.

Men jeg var alligevel noget chokeret da jeg i dag så at din analyse fik mere plads på forsiden af dr.dk end selve nyheden om kæmpetragedien i Texas.

Rubrikken lyder:

ANALYSE: Kun i USA går syvårige i skole og skal være bange for at blive skudt

Men skal de nu også det?

USA er jo en stor samling af forskellige stater, og er det virkelig sådan at syv-årige i hele dette mægtige land skal være bange for at blive skudt ned i skolen. Eller er der stor forskel på de forskellige stater i forbundsrepublikken?

Og hvad er den statistiske chance egentligt for at dø i henholdsvis et skoleskyderi, et masseskyderi og et "almindeligt" skyderi i USA?

Ifølge wikipedia: Mass shootings accounted for under 0.2% of homicides in the U.S. between 2000 and 2016

Her skal man så lægge til at skoleskyderier er en mindre andel af masseskyderier, som for eksempel også tæller banderelaterede drab med mindst fire samtidige skuddræbte ud over gerningsmanden.   Så selvom hver enkelt dræbt i et skoleskyderi er en dræbt for meget, så er det svært at se hvordan syv-årige generelt skulle være i risiko for at blive skudt i skolen - selv i USA.

Mon ikke syv-årige i USA har betydeligt større risiko for at blive slået ihjel på vej til skolen i trafikken end at blive skudt på skolen?

Mon ikke risikoen for at de bliver slået ihjel i deres egne hjem også er større?

Tak fordi du sætter fokus på et alvorligt og tragisk emne, Steffen, men jeg synes helt klart at der mangler noget perspektiv.

For man sidder jo som læser efter din analyse med det indtryk at der for syv-årige i USA generelt er overhængende fare for at blive dræbt i skoleskyderier, men det er heldigvis ikke tilfældet.

Det virker lidt påfaldende at blodet knapt er størknet og nyheden ude, før din analyse gives mere plads på forsiden af dr.dk end selve den tragiske nyhed.

Jeg håber du har en forklaring.

Med venlig hilsen,
Lennart


Jeg synes DR burde være mere nøgtern og ikke straks bruge tragedien til at udstille USA som et i særklasse forfærdeligt land for små børn at vokse op i.

Det virker på mig som om tragedien misbruges til at fremføre en generel modvilje imod USA, og det mener jeg ikke er fair - heller ikke over for ofrene i tragedien. Og da specielt ikke lige efter det er sket.

Hvis et medie overhovedet skal lave analyser eller koblinger af den slags, så skal de være mindre baserede på formodede følelser og fordomme end det er tilfældet her hvor det fremstilles som om små børn i hele USA må frygte at blive skudt ned i deres skoletid.

Kritik af medier og den medieskabte "virkelighed" og tendensen til at medier ukritisk hopper på en dagsorden
Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.