Gå til hovedindhold

Forsyningskrise eller permanent højere energipriser?

Af Lennart
Media
Image
Transportskib for flydende naturgas
licens

Foto: Pline CC BY-SA 3.0

Efterspørgslen på flydende naturgas forventes at stige voldsomt de kommende år.

Dels er der mange verdensdele som gerne vil udskifte kul med en mindre forurenende energikilde, dels er flydende naturgas i visse tilfælde et alternativ til andre brændstoftyper i transportsektoren.

Endelig er flydende naturgas et praktisk supplement til de vedvarende energikilder fordi flydende naturgas er relativt nemt at opbevare og transportere og energitætheden er meget stor.

I teorien kan man også bruge biogas i samme anlæg og transportmidler. Det er dog vist endnu mest på tegnebrættet.

I hvert fald har interessen for og forbruget af flydende naturgas været voldsomt stigende. Det gælder både i Sydamerika, Europa og Asien.

Foreløbig har udbuddet ikke kunnet hamle op med den stigende efterspørgsel hvorfor priserne på naturgas er steget voldsomt.

Det er værd at bemærke at denne udvikling er påvirket af krigen i Ukraine, men det er ikke et resultat af den. Priserne på gasprodukter var allerede stærkt stigende mindst et år før krigen udbrød.

El-prisernes himmelflugt begyndte et år før Putins krig - se tallene her

Den stigende efterspørgsel på naturgas hænger også sammen med udfasningen af atomkraft i Europa. Der er intet andet alternativ end gas lige nu. EU har derfor mindst siden efteråret 2018 importeret langt mere gas ind tidligere år og siden 2020 er priserne på gas røget i vejret.

Udbuddet af gas er hele tiden begrænset af en lang række faktorer og priserne er derfor meget ustabile og sæsonbetonede. En ulempe som kernekraft for eksempel slet ikke lider under i samme omfang.

Nu ser efterspørgslen ud til at stige yderligere i Europa såvel som andre steder i verden. På kort sigt er det også et uheldigt sammenfald at rekordmange kernereaktorer i Frankrig er ude af drift.

Den stigende efterspørgsel og hamstring betyder ikke nødvendigvis at priserne fortsat vil ligge så højt som nu hvis vi ser flere år frem, men det betyder måske nok at priserne ikke kommer ned i nærheden af de niveauer som var gældende for fire-fem år siden eller længere tilbage. Igen skal det dog siges at gaspriser er ret svingende og også tidligere hår nået skyhøje niveauer.

Og derfor skal forbrugerne heller ikke forvente at el-priserne, for eksempel, kommer ned på det tidligere niveau eller bare i nærheden af det medmindre politikerne kommer til fornuft her i EU og begynder at se skifergas som en midlertidig hjælp på den mellemlange bane og kernekraft fra nu af og frem.