Primære faneblade
Debatindlæg
Åben

Gratis

Menneskelige hjerneceller gør mus klogere

Hvis musene på loftet eller i køkkenskabet begynder at spille skak eller tale latin, kan der være en naturlig forklaring: De har fået menneskelige hjerneceller indopereret og er derefter (klogt nok) stukket af fra laboratoriet.

Et opsigtsvækkende eksperiment på det amerikanske University of Rochester viser, at implantering af menneskelige nerveceller i en musehjerne omtrent firedobler dyrets intelligens, når det gælder om at løse opgaver, finde vej gennem labyrinter og hvad man ellers tester forsøgsdyr med.

De celler, der overføres fra menneske til mus, er astrocytter, en form for ivrige små hjælpere i nervesystemet. De giver biokemisk støtte til andre celler, som udgør blod-hjerne-barrieren. De transporterer næringsstoffer til nervevæv, og de er med til at regulere elektriske impulser i hjernen.

Babymus fik implanteret ca. 300.000 af disse celler, og i løbet af et år var antallet vokset til 12 millioner. Effekten var kæmpestor, erklærer neurolog Steven Goldman ifølge netavisen cnet.com. Musene var hurtigere til at lære nye færdigheder, og deres hukommelse holdt længere.

Forsøgene videreføres nu med rotter, der har større og mere komplicerede hjerner. I et længere perspektiv kan resultaterne komme menneskelige patienter med neurologiske lidelser til gavn.

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:11
10 sekunder, tak

Vi lægger ikke debatindlæg bag betalingsmur.

For budskabet skal ud til alle.

Men det koster at redigere og bringe debatindlæg.

Bak op om det frie ord og den åbne debat.

Bliv medlem
eller sponsor

Citer med linket her: