Gå til hovedindhold

Toksisk maskulinitet - en social konstruktion

Af Lennart
Media
Image
Toxic masculinity
licens

Toxic masculinity, Google ngrams

Alt er giftigt - i for store mængder.

Det er sådan toksikologer arbejder med begrebet giftighed.

Og det er i øvrigt også sådan at vi andre bruger det i praksis.

Derfor ved vi godt at der er grænser for hvor meget kaffe vi skal drikke. Eller hvor meget alkohol. Faktisk kan selv indtag af vand være dødbringende i vedvarende mængder hvor vores indre system ikke kan følge med.

I den forstand kan maskulinitet også være giftig. I mængder hvor den fortrænger alt andet.

Men det er ikke sådan at begrebet bruges alment.

Lad os spørge chatgpt hvordan begrebet defineres i almindelighed:

"Toksiske maskulinitet er et begreb, der beskriver negative og skadelige adfærdsmønstre, der er forbundet med traditionelle opfattelser af maskulinitet. Det omfatter ofte aggression, dominans, undertrykkelse af følelser, voldelig adfærd og nedvurdering af kvinder og andre ikke-mandlige individer. Toksisk maskulinitet kan have negative konsekvenser for både mænd og samfundet som helhed."

Det som chatgpt ser forbundet med toksisk maskulinitet, er "traditionelle opfattelser af maskulinitet" som chatgpt så igen forbinder med en række nordamerikanske "jock" værdier fra et karikeret high school miljø fra 1980'erne.

Ikke overraskende ved chatgpt ikke noget om hvad traditionel maskulinitet er for en størrelse for egentlig maskulinitet beror i høj grad på tavs viden.

Chatgpt kan kun hoste det op som den er blevet fordret med, og eftersom mænd ikke selv er sådan nogle der ævler løs om maskulinitet på internettet, så kan chatgpt kun komme med en udlægning af traditionel maskulinitet som kommer fra feminister, for det er dem der som besatte har beskæftiget sig med køn siden slutningen af 1970'erne.

Problemet her er to-foldigt:

  1. Feminister er oftest kvinder, og kvinder har ingen direkte oplevelse af mænds indre
  2. Feminister er generelt temmelig negativt fokuserede når det handler om mænd

Det vil sige at den udlægning som findes af maskulinitet på internettet er svært misvisende. Man kunne også udtrykke det i debat-sprog: Feminister rejser en stråmand af maskulinitet som de så kritiserer sønder og sammen.

Ægte traditionel maskulinitet er ikke toksisk. Den er fundamentet for velfungerende familier.

Prøv at se på de mange unge sorte mænd i New York City som er vokset op hos en enlig mor helt uden nogen mulighed for en far som har kunnet give dem toksisk maskulinitet, og så sammenlign deres kriminalitetsrater med unge mænd som er opvokset med en sund maskulin far i familien.

Der er egentligt ikke så meget mere at sige.

Feminister og andre fantaster har opfundet og udbredt begrebet toksisk maskulinitet for at mistænkeliggøre mænd og maskulinitet helt generelt. 

At mistænkeliggøre halvdelen af menneskeheden blot for det de er født som, det er i den grad toksisk adfærd.

Sektion
Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.