Gå til hovedindhold

Mental load — en belastende ide

Af Lennart

Ifølge den feministiske aktivist og forfatter Betty Friedan er hjemmet en “komfortabel koncentrationslejr”.

Det skrev hun i 1963 i sit berømte hovedværk The Feminine Mystique.

Så må mændene jo have været fangevogterne.

Siden da har mændene dog overladt organiseringen af koncentrationslejren til kvinderne.

For i dag lyder klagen fra feministerne at mændene i bedste fald afventer ordre fra kvinderne - hvis de da overhovedet deltager i hjemmets utallige gøremål.

Feminister som bakker op om ideen om mental load, hævder at mænd ikke tager del i den opgave det er at lede og fordele arbejdet i hjemmet.

Eller mere præcist: Folk som taler om mental load som et problem, klandrer mænd for ikke i samme grad som kvinder at gøre hjemmet til en arbejdsplads hvor forældrene er projektledere.

Når man ser på hjemmet i det lys, så bliver det en arbejdslejr — det er da også lige tanden bedre end en koncentrationslejr.

Der er naturligvis ting som skal organiseres og planlægges. Også i en familie. Og det kan man da godt vælge at fokusere på og gøre et stort problem ud af.

Man løber bare risikoen for at afsløre sig selv som offer for en fejlslutning. Nemlig at man i hjemmet forventer samme form for løn som på arbejdspladsen. Og i øvrigt at man ikke laver nok i sit lønjob.

Det er svært at argumentere imod en person som føler at den står alene med det hele inde i hovedet.

Her i Norden er det ellers sådan at vi normalt kan pege på statistikker som viser at mænd deltager jævnt hen på lige fod med kvinderne i og omkring hus og have, og tæller man timer på arbejdspladsen med - så arbejder mænd samlet set en del mere end kvinder her i Norden.

Men hvem kan argumentere imod en kvinde som føler at hun arbejder mere inde i sit eget hoved med at planlægge familiens aktiviteter – end manden gør?

Det er dybt uretfærdigt, må vi forstå. Og det er et meget stort problem fordi det er så belastende at tænke på alle der her ting der skal planlægges og organiseres. Medierne er fulde af historier om hvor stort et problem det er for kvinder i Danmark.

Spørgsmålet bliver jo så lidt hvorfor mænd skulle gøre det samme hvis det er så forfærdeligt?

For en mental belastning er ikke som en fysisk belastning. En mental belastning kan ikke bare deles over i to.

I stedet bliver der så bare to som har den mentale belastning.

Og tænk nu hvis manden alligevel ikke kan finde ud af at gøre det på den rigtige måde?

Så står kvinden med endnu større problemer.

Feminister kan altid finde roden til kvinders problemer i mænd.

Den mulighed har vi andre ikke. Vi må forholde os til en virkelighed som altid vil belemre os med nye udfordringer. Og vi må løbende finde løsninger eller små stier rundt om forhindringerne.

For endnu har ingen formået at løse problemer i andres hoveder.

Organisationer
Emner
Sektion
Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.