Gå til hovedindhold

Mafiametoder klæder ikke USA

Af Lazaro (Humanice)
USA og Israel møder modstand fra ICC over krigsforbrydelser

Under en høring i Kongressen den 21. maj udtrykte senator Lindsay Graham sin forargelse over, at den Internationale Straffedomstol (ICC) udstedte arrestordrer mod Israels premierminister Netanyahu og forsvarsminister Gallant. Han advarede, “hvis ICC slipper afsted med at udstede arrestordrer mod Israels premierminister og forsvarsminister, så er vi de næste”.

Den Internationale Straffedomstol blev grundlagt i 1998 og har arbejdet på at holde krigsforbrydere ansvarlige, uanset deres hjemland.

Efter en lang undersøgelse har ICC rejst sigtelser mod israelske ledere for forbrydelser som brug af sult som krigsvåben og tilsigtet angreb på civile (kilde).

En række republikanske senatorer truede med at sanktionere ICC og dens embedsmænd og endda familiemedlemmer til ansatte, hvis de fortsætter med undersøgelsen af Israel (kilde), (kilde). Biden-administrationen har i midlertidig svajet mellem at fordømme ICC’s handlinger over for Israel og at afvise sanktioner mod retten (kilde).

Mens nogle medlemmer af Kongressen støtter ICC’s efterforskning, er andre voldsomt imod. Senator Bernie Sanders forsvarer ICC og mener, at “domstolen gør sit arbejde” (kilde). Repræsentanter som Cori Bush og Mark Pocan støtter også ICC og hævder, at beskyldningerne om krigsforbrydelser skal undersøges .

USA har en modstridende holdning til ICC. På den ene side har landet støttet ICC’s undersøgelser af russiske krigsforbrydelser i Ukraine, mens det på den anden side modarbejder en lignende undersøgelse i Israel-Palæstina-konflikten (kilde). Denne dobbeltmoral underminerer USA’s troværdighed i at støtte international retfærdighed og menneskerettigheder.

ICC’s efterforskning af krigsforbrydelser begået af både israelske og palæstinensiske aktører er et vigtigt skridt mod ansvarlighed. USA bør ikke ødelægge denne vigtige internationale institution, men snarere støtte dens bestræbelser på at levere retfærdighed til ofrene for de værste forbrydelser.

Som senator Chris Van Hollen sagde, “Det er fint at udtrykke modstand mod en mulig juridisk handling, men det er absolut forkert at blande sig i en juridisk sag ved at true dommere, deres familiemedlemmer og deres medarbejdere med repressalier. Den slags bøllemetoder klæder mafiaen bedre end amerikanske senatorer.”

Sektion

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lazaro elsker at læse og skrive