Gå til hovedindhold

Dobbelt så mange piger får nu deres menstruation før de fylder 9 år

Af Lazaro (Humanice)

Piger i USA får i gennemsnit deres første menstruation et halvt år tidligere end de gjorde i 1950’erne og 60’erne.

Og flere piger får deres første menstruation, før de fylder 9 år.

Det fremgår af en ny undersøgelse der blev offentliggjort i denne uge i tidsskriftet JAMA Network Open.

“Det er vigtigt at uddanne omsorgspersoner, forældre og plejepersonale om denne tendens, så vi også kan forberede vores børn,” siger Dr. Shruthi Mahalingaiah, undersøgelsens medforfatter og adjunkt i miljø-, reproduktions- og kvindesundhed ved Harvard T.H. Chan School of Public Health.

“Jo yngre du er, når du får din første menstruation, jo mere forvirrende er det. Der er stadig en masse stigma og tavshed omkring det,” siger Mahalingaiah.

Forskerne fandt ud af, at menstruationen i gennemsnit startede i 11,9 års alderen i 2000 til 2005. Det er et fald fra 12,5 år i perioden mellem 1950 og 1969.

Desuden voksede andelen af piger, der fik deres menstruation før 11-årsalderen, fra 8,6 procent til 15,5 procent, og andelen af piger, der fik deres menstruation før 9-årsalderen, blev mere end fordoblet.

Undersøgelsen er baseret på data indsamlet fra mere end 71.000 kvinder, der var tilmeldt via Apple Research App på deres iPhones, og som blev bedt om at huske, hvornår de begyndte at få deres første menstruation.

Forskerne siger, at flere faktorer sandsynligvis påvirker den tidlige pubertet, herunder fedme, stress og hormonforstyrrende stoffer, som er udbredt i miljøet.

Undersøgelsen fandt denne tendens til tidligere menstruation på tværs af alle demografiske grupper, men den var meget mere udtalt blandt piger fra racemæssige og etniske minoriteter og dem med lavere indkomster.

Emner
Sektion

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lazaro elsker at læse og skrive