Vi skal bruge 334 betalende brugere mere for at "breake even" - vil du være en af dem?


FOLKETS kan kun eksistere i kraft af direkte opbakning fra brugerne

Se hvordan DU hjælper

Primære faneblade

Slut med at lyve, venner!

Antal

Debatindlæg af Oldfux

En traditionel løgnedetektor, som vi kender dem fra amerikanske kriminalfilm, kan afsløre omkring 60 procent af de usandheder, man fortæller under et forhør. Der er altså en god chance for at slippe af sted med en del løgnehistorier. Men snart bliver det meget sværere. Engelske og hollandske videnskabsfolk har opfundet en ny detektor, der angiveligt fanger omkring 75 procent af løgnene, skriver nyhedstjenesten IDG.

Under forhøret skal man iføres en heldragt, der er udviklet til brug for professionelle animatorer. Den kan omsætte kroppens bevægelser til digitaliserede levende billeder. Dragten fremstilles i Holland af firmaet Xsens og koster fra ca. 90.000 danske kroner og opefter.

Jo mere, man lyver, desto mere urolig bliver kroppen, og det fanges af den fintmærkende dragt og det tilhørende programmel. "Denne effekt viser sig ret uafhængigt af kulturel baggrund, intellektuel udrustning eller graden af nervøsitet hos personen," forklarer Ross Anderson, professor på Cambridge University.

Efterhånden som metoden videreudvikles og tilpasses den enkelte afhørte person, kan nøjagtigheden måske komme op over 80 procent. Blandt de nye muligheder, der skal afprøves, er billigere dragter end de hidtil benyttede.

Den traditionelle løgnedetektor, også kaldet en polygraph, måler f.eks. puls, blodtryk, åndedræt og svedsekretion. Den blev opfundet i 1921 af John Augustus Larson, der var politimand og medicinstuderende i Californien. Den høje grad af usikkerhed ved metoden gør, at den ikke har vundet større indpas i Europa.

Udgivet: 

09/01/2015 - 10:44

Seneste ændring: 

21/03/2019 - 11:57