Primære faneblade
Debatindlæg
Åben

Gratis

Slut med at lyve, venner!

En traditionel løgnedetektor, som vi kender dem fra amerikanske kriminalfilm, kan afsløre omkring 60 procent af de usandheder, man fortæller under et forhør. Der er altså en god chance for at slippe af sted med en del løgnehistorier. Men snart bliver det meget sværere. Engelske og hollandske videnskabsfolk har opfundet en ny detektor, der angiveligt fanger omkring 75 procent af løgnene, skriver nyhedstjenesten IDG.

Under forhøret skal man iføres en heldragt, der er udviklet til brug for professionelle animatorer. Den kan omsætte kroppens bevægelser til digitaliserede levende billeder. Dragten fremstilles i Holland af firmaet Xsens og koster fra ca. 90.000 danske kroner og opefter.

Jo mere, man lyver, desto mere urolig bliver kroppen, og det fanges af den fintmærkende dragt og det tilhørende programmel. "Denne effekt viser sig ret uafhængigt af kulturel baggrund, intellektuel udrustning eller graden af nervøsitet hos personen," forklarer Ross Anderson, professor på Cambridge University.

Efterhånden som metoden videreudvikles og tilpasses den enkelte afhørte person, kan nøjagtigheden måske komme op over 80 procent. Blandt de nye muligheder, der skal afprøves, er billigere dragter end de hidtil benyttede.

Den traditionelle løgnedetektor, også kaldet en polygraph, måler f.eks. puls, blodtryk, åndedræt og svedsekretion. Den blev opfundet i 1921 af John Augustus Larson, der var politimand og medicinstuderende i Californien. Den høje grad af usikkerhed ved metoden gør, at den ikke har vundet større indpas i Europa.

Du har læst et indlæg på Folkets.

Uden opbakning fra læserne ville vi ikke kunne bringe det.

Bliv betalende bruger og støt den frie journalistik i Danmark.

Se fordele

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:11
Vi er 0 abonnenter – vi skal højere op!
Abonnenter Svarer til
1 1 stor fadøl
200 Kontanthjælp, 0 børn
1000 DR-journalist
5000 Maria Rørbye Rønn