Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Et los i bollerne

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Danmark har brug for en fri medieplatform Bliv sponsor nu

Et los i bollerne

Skrevet af Lennart Kiil

Danmark har længe været på økonomisk katastrofekurs med stadigt stigende underskud på de offentlige finanser, rekordlav vækst og verdens mest skatteplagede befolkning.

De fleste partier diskuterer mest, hvor hurtigt vi skal fortsætte ud ad denne uholdbare vej. Kun ét parti vil en anden retning.

Det er Folketingets nyeste parti, Liberal Alliance, der tør have visioner.

Og nu erkender Finansministeriet under Bjarne Corydon, at Liberal Alliances nytænkende økonomiske plan frem til 2025 vil skabe over 100.000 arbejdspladser.

Reaktionen har været at kalde planen for "et eksperiment". Men historien selv er en række eksperimenter. Og udfaldet står temmelig klart for Danmark, hvis ikke vi får ændret på tingene.

Hidtil har det nemlig været sådan, at regimer med høje skatter har været korte eksperimenter, mens dem, der har kunnet holde beskatningen på et moderat niveau, har overlevet længere.

I den sammenhæng er Liberal Alliances udspil god latin. Man vil nedjustere verdens højeste skatter og afgifter og skære lidt i verdens største offentlige sektor. Lidt ligesom når en overvægtig mand går på kur og vil tabe sig fra 140 kg til 110 kg. Og bruge lidt mindre af andres penge på chips, slik og sodavand.


Det er et langt mere risikabelt eksperiment og meget mere kortsigtet at fortsætte, som om intet er hændt. Den måde, Danmark bliver kørt på for tiden, overbelaster de kommende generationer med udskudte skatter og afgiftsstigninger i vente.

Måske er ungdommen ved at få øjnene op for dette. I hvert fald gav nylige skolevalg uventet stor opbakning til en mere virkelighedsnær politik.


En ting er sikkert. Danmark har brug for en gevaldig saltvandsindsprøjtning og Liberal Alliances er lige nu det eneste reelle bud fra noget etableret parti. Man kan håbe, andre partier tager ved lære. Udspillet fra Liberal Alliance er et hårdt tiltrængt los i bollerne til de gamle partier, der tror, at vi kan fortsætte med verdens højeste skattetryk og en svært overvægtig offentlig sektor.

Fortsættes den nuværende kurs, ser Danmarks økonomiske fremtid grå og trist ud. Det er derfor velgørende, at i det mindste ét parti har modet til at udstikke en ny kurs, der lader borgerne beholde bare lidt flere af deres egne penge.

Det kunne gå hen og blive til et løft for hele landet.

Del Et los i bollerne