Primære faneblade
Debatindlæg
Åben

Gratis

Sindssygt dyrt at holde folk fængslet

Forbrydere er dyre i drift, og ikke kun på grund af de tab og skader, de påfører andre mennesker. Når de engang imellem bliver dømt og sat i fængsel, koster det vanvittige summer for skatteyderne.

De skandinaviske lande er også på dette område førende, når det gælder om at fyre penge af. I Danmark koster en fange 1379 kroner i døgnet i rene fængselsudgifter, altså lidt over en halv million om året. I Sverige går det endnu vildere for sig. Her er dagsudgiften 2339 (danske) kroner eller mere end 850.000 om året pr. næse.

Tallene fremgår af en rapport fra universitetet i Lausanne, som refereres i Daily Telegraph. Samlet bruger de europæiske lande 25,4 milliarder euro (189 milliarder danske kroner) om året på deres fængsler.

Den gennemsnitlige døgnudgift i hele Europa er 722 kr. pr. fange. Østlandene markerer sig ved at gøre det langt billigere end os andre. I Kroatien kan man have en fange siddende for 55 kroner i døgnet, i Litauen kan det klares for 90 kroner.

Rapporten fortæller også, at England og Wales er de lande, der har forholdsmæssigt flest livstidsfanger, nemlig 10,7 procent af samtlige indsatte. For hele Europa er andelen af livstidsdømte kun 3,1 procent. I England koster en fange 873 kroner i døgnet, så en livstidsstraffet, der for eksempel sidder 30 år bag tremmer, vil koste medborgerne op mod 10 millioner kroner, før han eller hun omsider kradser af - og vel sagtens skal begraves på det offentliges regning.

Du  har  læst et indlæg på Folkets.

Uden støtte ville vi ikke kunne bringe det.

Se fordele

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:11