Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Sindssygt dyrt at holde folk fængslet

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Sindssygt dyrt at holde folk fængslet

Skrevet af Oldfux

Forbrydere er dyre i drift, og ikke kun på grund af de tab og skader, de påfører andre mennesker. Når de engang imellem bliver dømt og sat i fængsel, koster det vanvittige summer for skatteyderne.

De skandinaviske lande er også på dette område førende, når det gælder om at fyre penge af. I Danmark koster en fange 1379 kroner i døgnet i rene fængselsudgifter, altså lidt over en halv million om året. I Sverige går det endnu vildere for sig. Her er dagsudgiften 2339 (danske) kroner eller mere end 850.000 om året pr. næse.

Tallene fremgår af en rapport fra universitetet i Lausanne, som refereres i Daily Telegraph. Samlet bruger de europæiske lande 25,4 milliarder euro (189 milliarder danske kroner) om året på deres fængsler.

Den gennemsnitlige døgnudgift i hele Europa er 722 kr. pr. fange. Østlandene markerer sig ved at gøre det langt billigere end os andre. I Kroatien kan man have en fange siddende for 55 kroner i døgnet, i Litauen kan det klares for 90 kroner.

Rapporten fortæller også, at England og Wales er de lande, der har forholdsmæssigt flest livstidsfanger, nemlig 10,7 procent af samtlige indsatte. For hele Europa er andelen af livstidsdømte kun 3,1 procent. I England koster en fange 873 kroner i døgnet, så en livstidsstraffet, der for eksempel sidder 30 år bag tremmer, vil koste medborgerne op mod 10 millioner kroner, før han eller hun omsider kradser af - og vel sagtens skal begraves på det offentliges regning.

Folkets Avis

Folkets Avis er Danmarks første, bedste og muligvis eneste ægte systemkritiske medie – Folkets Avis var den første udgivelse på FOLKETS