Primære faneblade
Debatindlæg
Åben

Gratis

Tusinder af litauere forbereder militært selvforsvar

Mens den danske venstrefløj taler om at afvæbne hjemmeværnet, er civile borgere i Litauen i fuld gang med at forberede et militært forsvar af deres land. Truslen kommer som så ofte i historien østfra.

Unionen af Riffelskytter er et korps af frivillige, der optræner deres kampevne på en skydebane uden for hovedstaden Vilnius. Stedet er et af de talrige militære anlæg, Sovjet-tropperne efterlod, og det ser i følge Sunday Telegraphs medarbejder nedslidt og forladt ud. Men de litauiske riffelskytter er udrustet med kraftige, moderne automatvåben, og deres skydetræning foregår under instruktion af professionelle soldater. Korpset tæller ca. 8000 aktive medlemmer, og Vilnius' borgmester Remigijus Simasius er et af dem.

Litauens parlament har for nylig vedtaget at genindføre værnepligt, og den litauiske hær er under udbygning til en stående styrke på 22.000 mand. Alle landets husstande har modtaget en 100-siders publikation med titlen "Hvad vi har brug for at vide i ekstreme situationer og krigstilfælde". Rusland nævnes ikke i denne udgivelse, men alle læsere ved, hvorfra truslen kommer.

Litauens præsident Dalia Grybauskaite har beskrevet Rusland som “et land, der ikke blot truer sine naboer, men også organiserer krig mod sine naboer... Det er den samme internationale terrorisme, vi har i Irak og Syrien."

Du har læst et indlæg på Folkets.

Uden opbakning fra læserne ville vi ikke kunne bringe det.

Bliv betalende bruger og støt den frie journalistik i Danmark.

Se fordele

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:11
Vi er 0 abonnenter – vi skal højere op!
Abonnenter Svarer til
1 1 stor fadøl
200 Kontanthjælp, 0 børn
1000 DR-journalist
5000 Maria Rørbye Rønn