Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Demokrati & politik

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Demokrati & politik

Skrevet af Lise Eva Kramer

Gennem de sidste fire år, er situationen for titusindvis udenfor arbejdsmarkedet kun blevet værre og værre. Kommunerne som jo er sat i verden for at hjælpe i nærområdet så at skrive, har fået så meget selvstyre de blæser på lovgivningerne. Etik, moral og borgernes retssikerhed er forvist til de støvede gamle ordbøger, hvem bruger den slags i dag?

Kommunekasserne er som tegnebøger af muldvarpeskind, de ser aldrig dagens lys. Medmindre erhvervslivet står og banker på, så er der ingen grænser for, hvad kommunekasserne har af penge. Uheldigvis følger der meget sjældent mere end få reelle arbejdspladser med i disse situationer. Tilgengæld er der ofte masser af muligheder for aktivering, arbejdsprøvning, småjobs, fleksjobs og endda minifleksjobs, til de der står udenfor arbejdsmarkedet.

Set med de kyniske briller på, er det et drømmescenarie for staten, regionen, kommunen og arbejdsgiveren. De ledige, de syge, samt de der har en minimal erhvervsevnerest (12 minutter om dagen), piskes rundt til de opgiver og gør som beordret. Arbejde er nu engang det bedste for mennesket, uanset om dette menneske kan arbejde effektivt eller ej? Livskvalitet? Det bruger vi ikke i det danske samfund.

Kommunen derimod belønnes med penge i form af massive refusioner fra staten, virksomhederne sparer lønninger til overenskomstmæssige reelle jobs. En god bekendt var i nyttejob, virksomheden ville gerne have ham i nyttejob igen. Her fastholdt min bekendt dog, at skulle han retur til virksomheden, var det et krav han blev ansat på overenskomstmæssige vilkår. Det eneste han ønsker sig er et reelt arbejde. Han fik intet reelt job, det kostede jo virksomheden penge at ansætte ham.

Når håbløsheden breder sig hos mennesker udenfor arbejdsmarkedet, stiger selvmordsraten drastisk. Altså de selvmordforsøg som lykkes. Det er samfundsbesparende når et selvmord begået af et menneske udenfor arbejdsmarkedet gennemføres til punkt og prikke. Se nu skal der i sagens natur, ikke bruges flere penge på aktivering i en eller anden form.

Sundhedsvæsnet sparer også penge, den afdøde generer ikke lægerne mere. Kommunerne lukker gladeligt selvmorderens sag, og arkiverer den. De sparede penge stuves måske sammen til anden tåbelig aktivering af de levende, husk der følger jo refusion fra staten med.

Der er kun en særdeles stor ulempe ved disse selvmord som lykkes. Det ser hulens dårligt ud på papiret. Det stykke papir resten af verden læser. De familier der står tilbage, er papiret bedøvende ligeglad med. Papir er jo så utroligt taknemligt, men det ser på regnskabernes bundlinje glimrende ud på papiret, plus rigtigt godt ud for økonomien hos staten, regionerne og kommunerne.

Jeg spår vi får en blå regering efter valget, men tror I det bliver bedre tager I fejl. Hvis I tror det ikke kan blive værre, så tro om igen. De sidste reformer og medfølgende besparelser er ikke lavet endnu.

Mere af denne skribent