Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Hvor går det hvide hen, når sneen smelter?

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

0

Hvor går det hvide hen, når sneen smelter?

Tine Kust: Hvor går det hvide hen, når sneen smelter?, 204s., DreamLitt, 2015

Tine Kusts bog med den inciterende titel og spørgsmålet ”Hvor går det hvide hen, når sneen smelter?” er en barsk og vedkommende bog at læse. På bagsiden af bogen beskrevet som ”Denne usædvanlige dagbog handler om 15 dybt alkoholiserede og fremmede mennesker, som tvunget af omstændighederne tilbringer fem uger sammen under en Minnesotabehandling.”

Med baggrundshistoriebidden om, at forfatteren ”er den eneste kvinde i gruppen, og hendes kuffert indeholder blot to badedragter, et badelagen og en skidragt”, så forventer man nok en historie med en humoristisk vinkling. Men smerten i historien er altoverskyggende. Sammen med varmen og erkendelsen.

Den insisterer på en tilstedeværelse af sin læser. At man går ind i bogen. At man forholder sig til den. At man tænker. Prøver at forstå. At man lever sig ind i forfatter-patientens tankerække med kun enkelte lunser super konkret information her og der – og så alligevel med en mangfoldighed af information skrevet imellem linierne.

Bogen er med sin dagbogsform et puslespil, hvor man følger et billede blive skabt af et menneske og en udvikling, men hvor man også selv skal skabe og lægge en del af brikkerne. Og netop den valgte form forstås ved læsningen, da man som en del af Minnesota-behandlingen netop skal skrive dagbog.

Man skal ikke læse bogen for at få en fra A-Å gennemgang af, hvordan en Minnesota-behandling foregår. Man skal læse den for at prøve at sætte sig ind i, hvad det vil sige at opleve at gennemgå behandlingen. Hvordan Tine Kust og hendes medpatienter ved spejling i hinanden, ved støtte og ved konfrontation med deres individuelle og hinandens forhistorie og tanker bringer hinanden igennem behandlingen, nedbrydningen, udviklingen, opbygningen. Smerterne og glæderne. Hvordan de bliver hinandens familie med, hvad dertil hører af kærlighed og brok. Og respekt for hinandens kvaliteter og mangler. Om hvordan modspil kan være medspil.

Det er en bog, der på sin vis er utrolig smertefuld af læse – også selv for en, der ikke kender nogen, der har gennemgået en sådan behandling. Men vi kender måske alle nogen, der ville have brug for det?

Selv uden det personlig forhold, så er selvransagelsen i bogen dog interessant.

Man bliver taget igennem lidt diffuse samtaler/enetaler med eksisterende og ikke-eksisterende personer. Nulevende og døde. Og naturligvis Gud. Man kommer ikke udenom Gud. Som er en del af Minnesota-modellens behandling. Men hvor forholdet til Gud for Tine Kust er stærkt og til tider altafgørende, så er hendes medpatienters det ikke nødvendigvis. Som én udtrykker det, så er troen mere ”indirekte”. For andre måske endda ikke-eksisterende.

Hvis man kun læser bøger for at få en stor, sprogligt guddommelig oplevelse, så er dette muligvis ikke bogen. Men det er ej heller dens ærinde. Og måske netop i kraft af dens søgende sprog, aner man også desperationen i dette indledningsvist dybt knækkede og alligevel søgende menneske. Og sproget udvikler sig i takt med bogen. Den indre ro, som Tine Kust søger imod, bliver dermed afspejlet i de længere sætninger i anden halvdel af bogen.

Bogen bør læses i bidder med pauser, da den godt kan blive ret intens. Og enhver, der har familie eller andre nære i et alkoholbehandlingsforløb, vil nok have glæde af at læse den, da den giver et sjældent indblik i den ekstremt intensive dagligdag, som patienterne gennemlever. Hvert minut på dagen er stort set booket. Og resten af tiden er det patienterne selv, der hjælper hinanden. Bogen er helt sin egen.

Om forfatteren nogensinde får svar på sit meget interessante titelspørgsmål, finder du kun ud af ved at læse bogen.

Bogen er udgivet på forlaget DreamLitt

Seneste ændring: 
11/12/2019 - 15:36
Emner: 
kultur