Folkets Avis

Folkets Avis er Danmarks første, bedste og muligvis eneste ægte systemkritiske medie – Folkets Avis var den første udgivelse på FOLKETS

Før jeg går fallit

Skrevet af Gunnar Langemark

Hvad har et brød og en pen med hinanden at gøre? Altså ud over, at jeg har fremstillet begge dele idag? Det er æstetik, og det er glæden ved at fremstille noget selv. Og så er det den næsten overraskende erkendelse af, at de fleste ting vi har i vore rige tider, mangler kvalitet. De mangler materiel kvalitet. De mangler håndværksmæssig kvalitet. De mangler æstetisk kvalitet. De fleste ting vi kan købe, spise, bruge - forbruge - mangler i uhyggelig grad bare det mindste spor af fortælling om deres tilblivelse, baggrund, årsag. Måske fordi tilblivelsen er næsten ikke-eksisterende. Tingene opstår - kommer ud af kinesiske fabrikker, bliver fragtet i containere i Lean'ificerede processer og rationaliserede livscykler.

Der er ikke i sig selv noget galt med at kunne fremstille ting billigt, hurtigt og effektivt. Det der er noget galt i er, hvis alt hvad man kommer i berøring ved, mangler kvalitet. Så mister man evnen til at vurdere kvalitet. Og så mister ens liv kvalitet.

Som forbruger kan man - hvis man har penge - købe ting af høj kvalitet. Man kan nyde andres arbejde med kvalitet. Man kan læse, høre og opleve fortællingen om tingenes tilblivelse. Man kan nyde, at lære deres historie at kende.
Det er det man gør, når man går på en god restaurant, og kokken eller tjeneren fortæller om hvad det er man skal til at sætte tænderne i.

Som menneske, kan man faktisk gøre det samme. I et eller andet omfang. Hvis man kan overvinde de barrierer vi har bygget op i vores samfund, som hindrer os i at nyde livets æstetiske kvaliteter. For det er jo paradokset. At livets æstetik er blevet gjort til et forbrugerprodukt. Det er blevet reduceret til "oplevelsesøkonomi" - hvor vi stiller os i kø sammen med de andre, og må nyde i flok. Vi er blevet lokket med falske kvaliteter - klistret på vore forbrugerprodukter. Og vi har lært at lystre - og forblive tro mod den store maskine.

Jeg taler om den store magtmaskine - som har allieret sig med både stat, corporations, finansverden, EU, handelsaftaler, fagforeninger og alle andre - der har stor magt over mennesker - og kan gøre os til flokke af lystrende får, i stedet for deltagende borgere i et samfund, hvor hver enkelt af os har lov at leve os selv og vore potentialer ud.
Jo - vi lever i en verden af materiel luksus - som gør det muligt for mig, i hvert fald for en kort tid, at udleve drømmen om kun at lave det der giver mig glæde. Jeg ved godt, at jeg ikke kunne have gjort det for 100 år siden (det kunne jeg så i nogen grad, havde jeg levet i min oldefars familie). Og jeg ved også godt, at selvom jeg ikke modtager en krone i støtte fra staten, så får jeg inddirekte penge via tilskuddet til min datters privatskole, sundhedsvæsenet og så videre.

Men prisen for at få disse "trygheder" - er i nogen grad et liv som slave af systemet. Jeg kommer sikkert til at tage jobs senere i mit liv. Der kommer sikkert snart nogle store regninger. Jeg kommer sikkert til at hæve de sørgelige rester af min pensionsopsparing inden mange uger.
Men i mellemtiden - og måske også fremover - vil jeg kunne bage det bedste brød jeg kan. Og jeg vil kunne udvikle en pen der er som jeg vil have den, uden hensyn til andet end min egen æstetiske vurdering. Måske kan jeg sælge mine penne, måske ikke. Men indtil jeg går fallit, har jeg frihed. Og så må vi se hvilken frihed jeg har bagefter - skulle den situation opstå.

Jeg ville ønske for alle, at de kunne opleve dette. At de kunne opleve og forstå glæden ved at være fri på denne måde. Og jeg håber og satser på - at jeg kan forlænge det liv, så det bliver mit levebrød - uden at tage magten fra mig.
Men det er så en anden historie.