Få adgang til alt indhold, slip for reklamer og støt Folkets Avis!

59,-
per måned

Der skal andre boller på suppen

LEDER: I går ventede jeg to timer på offentlig transport, som efter planen skulle gå hvert 20. minut. Imens tænkte jeg på skattetrykket, som når nye rekordhøjder.

I Danmark er det nu nået dertil, hvor politikerne nærmest per automatik forsøger at løse ethvert problem med flere af borgernes penge.

Nu vil regeringen for eksempel bilde os ind, at vi kan få for 39 milliarder kroner ekstra velfærd.

Denne fantasiløse tilgang til landets problemer viser sig igen og igen at være utilstrækkelig. Og vi bemærker, at det ikke skorter på kreativitet, når det gælder om at finde nye måder at bruge skattekronerne på.

Men når det gælder om at finde nye veje i forhold til reelt at løse nogle af de mest presserende offentlige anliggender i landet, så begrænser tiltagene sig stor set til at hæve skatter og afgifter og lave mere omfordeling fra det private til det offentlige.

Så er det pludselig så som så med fantasi, kreativitet og nytænkning.

Det er muligt, at denne metode med at stikke hænderne stadigt dybere i borgernes lommer har virket på nogle ganske få mindre områder, men helt generelt er serviceniveauet og kvaliteten af ydelserne i det offentlige ikke fulgt med skattetrykket op.

Og det er løgn at kalde denne udvikling for velfærd. En udvikling mod højere skattetryk og middelmådig service er ikke velfærd. I langt, langt de fleste tilfælde ville den enkelte borger kunne bruge disse penge bedre selv, end politikerne formår på borgerens vegne.

I går aftes lidt i midnat, da jeg stod på perronen og frøs sammen med vel et par hundrede andre mennesker, hørte jeg mange utilfredse røster. Toget skulle jo have kørt klokken ti, men der var ingen løsning kommet. Kun den ene udskydelse af afgangstidspunktet efter den anden på skærmene.

Fra højtalerne kom heller ingen brugbar information. Kun forvirrende, usammenhængende, ulogiske og skiftende meldinger om problemet, der ifølge en af "forklaringerne" skyldtes, at en hund var løbet ud på sporene et sted helt omme på den anden side af København.

Oplevelsen var egentligt meget sigende for situationen i Danmark.

Men der kommer nok en løsning i morgen.

Del Der skal andre boller på suppen