Primære faneblade
Debatindlæg
Åben

Gratis

Anders Samuelsens skatte-fortalelse

Folketingsvalget 2015 er skudt i gang med afholdelse torsdag d. 18. juni, og traditionen tro startede man med en partilederrunde på DRs førende kanal. Efter en times debat talte Alternativets Uffe Elbæk om at sætte arbejdstiden ned til 30 timer om ugen - evt. ved at konvertere lønstigning til fritid gennem en periode på ti år. Problemet er, at nogle er udbrændte, mens andre er udenfor. Samuelsens svar til Elbæk var befriende ærligt:

En måde at løse det på, eller prøve, er at gøre på den måde, Uffe peger på, men man kunne jo også gøre noget andet. Grunden til, at der er mange, der arbejder mere end de egentlig har lyst til. Det er jo bl.a. fordi skatten er så høj. Altså: i 60erne, der var man jo i stand til med en familie at leve af en indtægt, og det var jo også sådan at man kunne komme på hospitalet, og man kunne også op gennem 70erne få passet sine børn. Idag er en almindelig familie tvunget til, at begge arbejder fuld tid....

AS stod altså og sagde, at en nedsættelse af skatteprocenten vil få folk til at arbejde mindre. Ganske ofte taler samme type politikere om at sænke topskatten for at få folk til at arbejde mere (vækst, vækst og atter vækst), men det kan ifølge Samuelsen altså også være, folk foretrækker at arbejde mindre. (Fænomenet er velkendt og kaldes populært "hængekøjeeffekten").

Vi har her en klar, omend indirekte, indrømmelse af, at man ikke aner, hvad en given skattepolitik vil føre til. Hvis man er så fræk at generalisere dette dilemma, kan det være et vink med en vognstang om, at den finere økonomiske politik i vid udstrækning - og trods de mange regneark fra ministerier og tænketanke - er og bliver en trossag. En interessant tanke i en tid, hvor de fleste partier taler om at sætte ydelserne til de arbejdsløse ned for med adfærdsterapi at dirigere dem til at skabe den merværdi, der kan frelse Danmarks økonomi.

Kilde: partilederrunden 27. maj 2015 DR-tv

Du har læst et indlæg på Folkets.

Uden opbakning fra læserne ville vi ikke kunne bringe det.

Bliv betalende bruger og støt den frie journalistik i Danmark.

Se fordele

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:11

Kære læser,

Med FOLKETS har jeg skabt en medieplatform der er uafhængig af statsstøtte.

Den uafhængighed er enestående i Danmark hvor medierne har snablen dybt nede i skatteborgernes lommer. De får milliarder af staten. Hold kæft-bolsjer, kalder jeg det.

Bør der ikke være medier som går systemet kritisk efter i sømmene. Hvor fokus er dybere end de enkelte politikeres fadæser eller rød mod blå blok.

Hvis du kan se hvorfor det er vigtigt med uafhængige medier, må næste spørgsmål være – hvordan?

En dag er denne side helt tom, hvis ikke du bakker op.

Meld dig til her.

Og god læselyst,
Lennart Kiil