Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Når demokraterne bræger, del 5: “Hvis du ikke ved hvem du skal stemme på eller du ikke vil stemme på de kandidater der er, bør du gå ned og stemme blankt.”

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Når demokraterne bræger, del 5: “Hvis du ikke ved hvem du skal stemme på eller du ikke vil stemme på de kandidater der er, bør du gå ned og stemme blankt.”

Skrevet af Nicolai Hansen

Du skal stemme blankt. Det er i sig selv et statement til politikerne om, at du ikke mener du har fundet en kandidat der var god nok eller at du er ramt af politikerleden. Underligt nok er det åbenbart ikke det selv samme signal du sender ved at blive hjemme.

I stedet er det død og pine vigtigt at du fisker valgkortet ud af kaminen og trasker ned til den samme faldefærdige kommuneskole hvor du skal stå i kø i den samme gymnastiksal som har den samme klamme lugt som da du selv var elev der, mens du venter på en frivillig 70-årig skal vinke dig hen og give dig en halv kilometer lang stemmeseddel. Så tager du så sedlen og gør ingenting. Ned i kassen med den. Hvilken demokratisk sejr. Der markerede du virkelig din holdning. Det er ikke det samme som at blive hjemme, for ellers sender du ikke et signal om at du stemmer blankt.

Nå ikke? Stemmeprocenten bliver ellers opdateret i real-time hele valgaftenen. Når 85% har stemt, er der 15% der ikke har. Hvis du ikke kan regne ud at det er det samme som blanke stemmer er det ikke sofavælgernes skyld, så er det dig der er noget galt med.

“Jo, jo” siger den politisk frelste, mens vedkommende roder flosklerne der blev lært i samfundsfag gennem flere år, frem fra de mest støvede gemmer af sin hjerne, “men de blanke stemmer, viser du har en reel interesse for samfundet og sender dermed et klart signal til politikerne som bliver taget mere alvorligt end hvis du bare bliver hjemme.”

Virkelig? Skal vi prøve sammen at huske, hvornår politikerne sidst udviste bare den ringeste interesse for folk der har stemt blankt? Er den tv-dækkede partilederrunde på valgaftenen, præget af politikere som har en bekymret diskussion om, hvordan man har bemærket antallet af folk som har “sendt et signal” ved at sende blankt? Er de ved at falde over hinanden i iver efter at gøre sig fortjent til deres stemme næste gang? Er den præget af politikere som lader vælgerne der har stemt blankt vide, at de også vil arbejde for dem og de gerne vil gøre sig fortjent til deres tillid? Nej, vel? For det sker aldrig. Der er ingen der interesser sig for dig og din blanke stemme. (inden du skal til at gøre indsigelse, så sig mig lige hurtigt: hvor mange stemte blankt ved sidste valg?)

For deres ligegyldighed overfor dem som stemmer blankt, er lige så kynisk som den orwellianske new speak man finder på Folketingets hjemmeside, hvor du først får den sædvanlige sludder for en sladder om hvordan du sender et signal:

"Selv om stemmesedlen er blank, har den alligevel en betydning. Man viser, at man gerne vil stemme og interesser sig for vores demokrati."

Hvorefter realiteterne slår ind med 200 i timen når de fortæller dig hvor inderligt ligegyldig du er:

*“Stemmesedlen er dog ugyldig og får derfor ikke indflydelse på valgets resultat.“ * Jamen hvor var det dog vigtigt at du så brugte tid på det. Mæææææhhh!

Politikerne udviser dårligt nogen interesse i at finde ud af hvem der rent faktisk har stemt dem ind, og prøve at leve op til deres mandat, de går bare ud fra at folk har købt hele pakken. Hvor ligeglad tror du så ikke de er med dem som valgte at lægge en blank stemme i kassen? Uendeligt ligeglade. Det er der faktisk en måde at lave om på. De blanke stemmer skulle tælle på linje med alle andre stemmer. Inklusive dem som ikke har stemt. Så ville 15% af befolkningen være repræsenteret af ingen i Folketinget. Politikerne skulle i øvrigt stadig bruge 90 mandater til et flertal. Så skulle du fanme se politikerne falde på halen over at få din stemme. Så ville du pludselig være vigtig. Den slags indskrænker dog politikeres muligheder for at få en lun plads i Folketinget, lege vigtige i medierne og kradse store summer til sig, så det sker selvfølgelig aldrig.

Men det kunne da være hylende morsomt at se en ung, bebumset folketingskandidat med en fin akademisk titel og en forældrekøbslejlighed på Østerbro, uden den mindste erfaring fra virkeligheden, ærgre sig gul og blå over at være få stemmer fra at komme ind i Paradis, mens der så samtidig står 30 tomme stole i salen der griner ham lige op i hovedet. Det ville jeg rent faktisk gerne betale for at se.

I sidste ende er dem der stemmer blankt fuldstændig til grin, for politikerne er lige så ligeglade med dem, som de er med sofavælgerne. Sidstnævnte gjorde sig dog ikke til grin ved at bruge tid på at sjoske hele vejen ned til den lokale skole for at stemme.

Demokrati-hipsteren vil dog nu hive sit ultimativt hjernedøde argument op af gøglerhatten i et sidste desperat forsøg på at redde illusionen:

**“Hvis du ikke stemmer kan du heller ikke brokke dig bagefter!” **

Det er her man skal holde hovedet koldt og tungen lige i munden, og modstå fristelsen til at give ham en olfert. For er det ikke mageløst? Og så endda efter selv samme person så sent som i januar med statsgaranti spammede hele den sociale medieflade til med hvordan vedkommende nu var Charlie Hebdo og stod værn om ytringsfriheden, og at vi aldrig skulle lade os true til at blive censureret. Men nu rulles censuren så ud hurtigere end Sydney Lee kan bunde en cultshaker. Du skal ikke brokke dig, hvis de selv samme mennesker som du ikke fandt værdige til at sætte et kryds ved, nu går ud og bruger det mandat alle andre gav dem, til at lave rav i den. Det giver selvfølgelig mening. I Wacko World.

Hvis der endelig er nogle der skulle lukke brokkespalten, så er det da først og fremmest dem som helt bevidst gik ned og satte et kryds og dermed gav politikerne mandat til at lave ged i den. Du har ikke bare aktivt valgt at stemme idiotpolitikeren ind som nu har fyret millioner af kroner af på et eller andet bovlamt politisk projekt hvor arbejdsløse skal tegne deres indre fugl, din repræsentant har rent faktisk dummet sig for vores alle sammens penge, så måske var det dig der skulle hoppe i flyverskjul og holde lav profil, mester. Knyt sylten Charlie!

Hvis det var så vigtigt at stemme ville man nok bruge et andet argument end “så kan du ikke brokke dig bagefter” overfor folk der overvejer at lade være. Til gengæld afslører denne overdrevne fokus på netop dét, at stort set alle ender med at brokke sig bagefter, for vi ved jo godt at politikerne ikke holder (og heller ikke er tvunget til at holde) de løfter vi gav dem en stemme for.

Del Når demokraterne bræger, del 5: “Hvis du ikke ved hvem du skal stemme på eller du ikke vil stemme på de kandidater der er, bør du gå ned og stemme blankt.”