Folkets Avis

Folkets Avis er Danmarks første, bedste og muligvis eneste ægte systemkritiske medie – Folkets Avis var den første udgivelse på FOLKETS

Open Source samfundet

Skrevet af Gunnar Langemark

Tillad mig at formulere en drøm: At mange flere mennesker (faktisk et dominerende flertal) engang vil blive så menneskeligt modne, at de kan drive et samfund baseret på frivillighed - og håndtere det lille mindretal, som uvægerligt vil eksistere og som ikke ønsker at deltage på lige fod med de andre. Drømmen om, at man kan være et godt menneske, givende og samarbejdsvillig og hjælpsom - selvom ingen kan eller vil tvinge én.

I nogen grad er det jo det som sker i de frivillige fællesskaber.

En af grundene til, at jeg fik den drøm - var mine år i open source orienterede software- og web-miljøer. Her oplevede jeg i praksis noget udfolde sig, som mange havde rigtig svært ved at få til at passe ind i en klassisk kapitalistisk model. Her delte man viden og erfaring, man lod andre bruge ens fremskridt og bygge videre på dem - og man hjalp hinanden frivilligt. Fordi man godt vidste, at det gav et bedre resultat for alle.

Men der var (og er) ingen tvang.

Jeg var en del af Drupals community i de tidlige år. Jeg var ca nr. 1000 der registrerede mig på sitet. Før det havde jeg været med andre steder. Jeg havde set slagsmål og kampe - og opsplitninger af fælleskabet fordi folk var uenige om mange ting.

Men hos Drupal var der stor enighed. Der var "leadership" som kunne udstikke en retning - og som kunne formidle den. Dries (grundlæggeren) var og er en rigtig leder. Han uddelegerede ansvar, han skar igennem når det var nødvendigt og han overtalte dem der ikke lige var med.

Mine år med "medie-etnografi" på universitetet - hvor jeg blandt andet forskede i unges computerkultur fornægtede sig ikke (jo jeg HAR faktisk hævet penge fra det offentlige engang). Jeg så på det som et kulturfænomen. Det var rigtig spændede at iagttage.

Og der var et spørgsmål som trængte sig på: Hvad vil det betyde for vores samfunds udvikling, at man kan dele viden på den måde - uden at føle at man går glip af noget?

Det var som om en praksis - som vi kendte fra den akademiske verden - begyndte at brede sig og blive forretningsmæssig valid.

Så sent som i 2008-9 stykker var der stadig mange som ikke kunne se en forrentingsmodel i open source. Men hvis man er i tvivl, så skal man bare se på hvor mange tusinde mennesker der har stiftet virksomheder baseret på Drupal. Man skal bare se på de brancher hvor Drupal nu er dominerende. Man skal bare se på hvordan det har udkonkurreret mange proprietære systemer (sammen med bla Wordpress og Joomla - bevares).

Jeg arbejdede i starten af nullerne for virksomheder der ikke kunne forstå, at deres Microsoftløsninger og andre proprietære platforme - ikke bare som den naturligste ting i verden, ville fortsætte med at dominere totalt.

Idag har vi virkelig mange Linux-baserede servere på nettet (og BSD og andre varianter af frie og åbne Unix platforme). Vi har forskelligt software der kører på Linux - som dækker stort set ethvert behov og som ikke koster en krone.

Vi har Android, der delvis er baseret på Linux - og som faktisk kører på snart en milliard smartphones.

Vi har mange mange ting, der kører efter andre forretningsmodeller. Pengene er et andet sted - end der hvor man laver softwaren. Og det er i stigende grad gået op for de lidt ældre virksomheder. Også Microsoft.

Det store og påtrængende spørgsmål er: Når frivillighed og åbenhed kan udkonkurrere eller i det mindste udfordre store kommercielle virksomheder på væsentlige forretningsområder, hvorfor skulle samme model så ikke kunne gøre det samme med de områder der traditionelt dækkes af staten?

Det ville jeg have undersøgt og fortsat med - da Alternativet begyndte at tale om det. Jeg havde allerede formuleret noget af "Open Source Society" på det tidspunkt.

Jeg tror det kommer. Uanset om jeg formulerer det eller ej. Og uanset om vi vil det eller ej. Der vil være nogen der bare gør det.

Jeg vil også hellere være med til at lave en meget lille del af det samfund - end jeg vil være den forkromede teoretiker, der formulerer manifestet.

På Folkets.dk møder du hverken betalingsmur eller bannerannoncer, faktisk er det ikke et kommercielt projekt - men det betyder ikke at ejeren kan leve af kærlighed og kildevand.

Giv månedligt bidrag eller engangsbeløb til Folkets.dk - så støtter du alle de frie medier på platformen.

Du kan støtte ejer og redaktør gennem formularen eller på Mobilepay 40261872