Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Hvorfor sidder danske Ulrik i et mørkt fangehul på Balkan?

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Hvorfor sidder danske Ulrik i et mørkt fangehul på Balkan?

Skrevet af Lennart Kiil

Den tilfangetagne dansker blev udsat for mygge-tortur, og den 18. juni smidt i et hul i jorden med hårdkogte voldsforbrydere alene for at have opholdt sig i Liberland, som ingen andre nationer gør krav på.

Demonstranter kæmper nu hårdt for at få skabt opmærksomhed omkring den horrible behandling, den unge dansker Ulrik Haagensen er blevet udsat for af kroatiske myndigheder - håbet er, at han vil blive frigivet snarest.

I dag fandt demonstrationen sted uden for Udenrigsministeriet. I forgårs var det foran den kroatiske ambassade familie og venner havde taget opstilling, mens en retssag mod Ulrik Haagensen fandt sted i Kroatien.

Ulrik Haagensen sagde under retssagen: "What about my Rights?" Hvortil dommeren svarede: "you have seen to many movies". Eller måske havde Ulrik Haagensen bare den opfattelse, at Kroatien er en del af EU og derfor må forventes at leve op til visse minimumskrav for retssikkerhed?

I det hele taget er det ikke nemt at få en forklaring på, hvad der skulle retfærdiggøre den urimeligt hårdhændede behandling af Ulrik Haagensen. Nicolai Oster, som er er med til at arrangere demonstrationerne til fordel for Ulrik Haagensen, fortæller:

"Hvad Ulrik blev dømt for, ved vi ikke helt endnu, da dommen er på kroatisk. Det skulle angiveligt være at krydse den kroatiske grænse, hvilket han dog ikke gjorde. Han sejlede fra Serbien til Liberland. Kroatisk politi gik altså udenfor deres land og jurisdiktion og foretog en hård anholdelse."

Derimod er der ikke meget tvivl om, at Ulrik Haagensen befinder sig i en skidt situation. Oster forklarer videre: "Han sidder i Osijek fængslet, som er et meget modbydeligt fængsel med krigsforbrydere, voldtægtsmænd og det der er værre. Et umenneskeligt fængsel."

LSA (Liberland Settlement Association) - en schweizisk organisation under ledelse af Niklas Nikolajsen, der arbejder med at udvikle Liberland - har en advokat i Kroatien, som forsøger at hjælpe Ulrik Haagensen i den pressede situation.

Herhjemme kæmper Haagensens familie og venner for at skabe opmærksomhed om sagen:

"Vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe Ulrik. Vi har daglige demonstrationer, happenings og uddelinger herhjemme, vi forsøger at komme igennem til den kroatiske ambassade og de danske myndigheder."

"Min egen rolle er at stå for organisering af #FreeUlrik herhjemme og forsøge at udbrede historien om Ulrik, forsøge at skaffe mediedækning samt presse de danske myndigheder til at tage handling," tilføjer Nicolai Oster.

Du kan se anholdelse af Ulrik Haagensen på videoen her:

Liberland er et lille land mellem Serbien og Kroatien, som indtil for nylig var ingenmandsland fordi ingen nation gjorde krav på det. Den 13. april i år gjorde Den Frie Republik Liberland krav på landeti en tale på selve området af præsident Vít Jedlička.

Del Hvorfor sidder danske Ulrik i et mørkt fangehul på Balkan?