Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Den 4. statsmagt

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Den 4. statsmagt

Skrevet af Thomas Gyldborg

Hvis man ser på mediebilledet det sidste stykke tid, så har de følgende to historier domineret:

  • Allan Simonsen i Vild med dans

  • Lars Løkke Rasmussens bilagssag

Hvad har disse sager så umiddelbart tilfælles? Fællesnævneren er, at de intet har med de reelle problemer, Danmark står overfor, at gøre. De to sager er med til at fjerne fokus fra alle de ting, som den 4. statsmagt burde beskæftige sig med. Vi har fået et pauvert nyhedsbillede, hvor man ikke kan komme i dybden med de reelle udfordringer.

Masser af muligheder for god journalistik

Det første, jeg ville tage fat i, hvis jeg var journalist, var at dykke ned i finansloven. Vi har at gøre med en lov, hvor det kun er en brøkdel af udgifterne, der bliver forhandlet hvert år, hvilket er en medvirkende årsag til, at vi har et kæmpeunderskud. Der må være en mulighed for at skabe overblik og finde de skjulte udgifter, som ellers blot kører videre. Hvilke ting betaler vi overpris for, selvom de umiddelbart ville kunne privatiseres og dermed sættes i licitation, så det bliver billigere.

Det andet, jeg ville tage fat i, var at forberede mig til næste folketingsvalg ved at gennemgå partiernes principprogrammer og sammenligne dem med den reelt førte politik. Jeg ville gå politikerne på klingen der, hvor der var inkonsistens. Ikke hænge personerne ud, men hæfte mig ved problematikken i, at der ikke er overensstemmelse mellem idealet og den førte politik.

Fokus på Grundlov og EU

Jeg ville også gennemgå grundloven og se om den rent faktisk bliver overholdt. Jeg ville finde ud af, hvor grundloven er forældet, og skrive artikler om det. Jeg ville finde ud af, hvor man rent faktisk kunne bruge grundloven til at skabe et bedre demokrati. Eventuelt ved at lade blanke stemmer tælle, så man kunne lade et sæde stå tomt, såfremt der var blanke stemmer nok.

En ting, som ofte bliver negligeret, fordi danskerne er ligeglade med EU-stof, er, at 80 procent af vores lovgivning kommer fra EU. Så er det en pligt, at der kommer kritisk journalistik derfra, men da det ikke sælger endnu, kommer det ikke på. Man kan også vende den rundt og sige, at det ikke sælger, fordi det ikke kommer på.

Ukritisk presse

Vi er efterladt med en presse, der lader sig spise af med kommunikationsrådgivernes udlægning af sager. Det sparer tid for journalisterne, men en journalist med respekt for sig selv ville ignorere samtlige pressemeddelelser givet af en kommunikationsrådgiver, da det er et meget farvet indlæg. Hvis ikke det skal ignoreres, skal det i hvert fald bearbejdes meget kritisk.

Vi er efterladt med en presse, der tror, at den bedste historie er den, der kommer først og ikke den, der er gennemarbejdet.

Vi er efterladt med en presse, som ikke har forstået magten af internettet, som umiddelbart ville kunne give dem muligheden for at få fat i de kilder, der er nødvendige, men som i stedet lukker ned for deres sider, så folk ikke kommer til dem.

Støt alternativet

Vi har få undtagelser. Information og Weekendavisen er gode bud. Det bedste bud i fremtiden er det medie, du læser dette på. Folkets Avis har bl.a. forstået konceptet med crowdfunding som en bevidstgørelse af læserne. Hvis der er en artikel, der er dyr at producere, men som Folkets Avis kan se er nødvendig for, at vi kan have et demokrati i dette land, så er jeg sikker på, at de vil kunne crowdfunde den, så vi alle får glæde af det.

Jeg har støttet Folkets Avis, fordi de er et bud på en 4. statsmagt. Jeg synes, du skal gøre det samme.