Mand i Missouri løsladt efter 20 år i fængsel for cannabis-relateret dom

Skrevet af Michel Larsson

En mand, der er blevet idømt en dom på livstid i fængsel for salg af cannabis uden mulighed for prøveløsladelse, blev tirsdag løsladt fra et fængsel i Missouri, USA. Han havde siddet inde i to årtier indtil da.

Familie, venner, sympatisører og journalister var alle mødt op for at tage godt imod Jeff Mizanskey, da han kom ud af Jefferson City correctional center på en solrig tirsdag morgen, med en t-shirt hvorpå der stod: “I’m Jeff & I’m free”.

Mizanskey der har tilbragt en tredjedel af sit liv i fængsel, har planer om at bruge resten af sit liv på at finde sig et arbejde og på at fremme legaliseringen af cannabis i USA. Han omtaler sin tid i fængsel som værende et helvede og mener at dommen han blev idømt var unfair.

Ifølge politiet planlagde Mizanskey tilbage i midten af 90’erne at sælge tre kilo cannabis til en pusher med forbindelser til det mexicanske narko-kartel. Grunden til livstidsdommen skal findes i at Mizanskey allerede har to foregående cannabis-relateret domme - en for besidelse og salg i 1984 og en for besidelse i 1991. Ifølge narkotikaloven dengang (der nu er blevet ændret) i Missouri kan livstid dømmes for gentagne overtrædelser.

Han var den eneste indsatte i Missouri på det tidspunkt, der var dømt den form for straf for en ikke-voldelig forbrydelse. Men i Maj gav den demokratiske gurvenør, Jay Nixon, Mizanskey lov til at appellere sin dom til et prøveløsladelsesnævn, der i august indvilgede i at sætte Mizanskey på fri fod. Guvernøren pointerede desuden at Mizanskey ikke havde solgt til mindreårige.

Mizanskey siger selv at han ikke har i sinde at ryge cannabis efter han er blevet løsladt; Det er trods alt en prøveløsladelse, og cannabis er stadig ulovligt i Missouri. Skulle det ske at det bliver fulgt lovliggjort, både på det statslige, men også føderale plan, har Jeff dog tænkt sig at tænde op i en lille en.

Der er lige nu en underskriftindsamling igang i Missouri, for at give mulighed for vælgerne i staten til at stemme om legaliseringen af cannabis ved præsidentvalget i USA 2016.

Del Mand i Missouri løsladt efter 20 år i fængsel for cannabis-relateret dom