Få adgang til alt indhold, slip for reklamer og støt Folkets Avis!

59,-
per måned

SU er et privilegium - ikke en selvfølge

Jeg var ved at falde ned af stolen, da jeg i denne uge endnu engang læste om en ung pige, der stod frem med sin historie om, at hun var nødt til at droppe ud af sit studie, fordi SU’en ikke rækker til hendes forbrug. Problematikken går på, at hun nu kun har 578 kr. til rådighed via SU, men har udgifter for 1.140 kr., hvilket jeg da sagtens kan se problemet i – hvis ikke det var fordi hun boede hjemme. Hun betaler altså ikke selv mad og husleje, hvilket ellers udgør de største poster i et ellers presset SU-budget. Jeg medgiver, at 578 kr. om måneden er stramt, bevares, men der er intet der hindrer hende i at få et studiejob, om så det bare er nogle få timer om ugen. Nu er det jo ikke fordi det kræver en uoverskuelig arbejdsbyrde at tjene de resterende 562 kr. om måneden til at dække udgifterne.

Det som jeg især er uforstående overfor er, hvorfor – og hvornår – unge i Danmark blev så utaknemmelige. Jeg kender præmissen for at tage en uddannelse – og ja, det kræver et job udover SU, hvis hverdagen skal fungere optimalt. Det kræver dog imidlertid ikke mange arbejdstimer at skabe en smule overskud på kontoen igen. Sat i relief til eksempelvis USA, hvor mange unge, eller deres familie, gældsætter sig for overhovedet at kunne tage en universitetsuddannelse, synes jeg helt oprigtigt, at vi bør skamme os over al den brok vi lægger for dagen. Økonomisk er danske unge under uddannelse bedre stillet end de fleste lande, hvorfor der, i min optik, er tale om ren utaknemmelighed, når SU bliver gjort til en selvfølge. Vi skal altså ikke længere end lige udenfor landets grænser for, at se sværere vilkår end vi har.

Pr. 1. juli 2015 blev der skåret i hjemmeboende SU, hvilket, uden overraskelse i øvrigt, mødte kritik. Objektivt set, er der ikke særlig mange danske unge, der reelt har brug for SU på deres ungdomsuddannelse, eftersom de bor hjemme og derved har minimale udgifter. Jeg vil derfor tage Lars Løkkes begreb ”cafépenge” i min mund – for i langt de fleste tilfælde er det præcis hvad det er. Jeg er klar over, at der altid er de famøse undtagelser, der bekræfter reglen, og selvfølgelig skal disse unge hjælpes, men så må der være en form for segmentering, således at de sværest stillede får adgang til højere SU end de resterende. En segmentering, der allerede foretages, idet SU måles ud fra forældres indkomst. Spørgsmålet er derfor snarere, om det er nødvendigt at inddrage flere parametre, siden der stadig lader til at være et problem. Eller er det reelle problem i virkeligheden, at danske unge er forkælede? Det er i hvert fald ikke noget jeg vil udelukke..

Jeg kan sagtens følge, at den markante nedskæring i SU til hjemmeboende vil give lidt udfordringer i opstartsfasen, bevares, men det er en tilvænningssag – og endnu vigtigere, er det penge som de fleste bruger på fornøjelse. Kære danske gymnasieelever, så må I altså shoppe lidt mindre, gå mindre i byen eller bedre endnu; få et job. Det kan i min optik ikke være rigtigt, hvis SU skal til at legitimere dovenskab. Jeg ved udmærket godt, at nogle videregående uddannelser gør det vanskeligt at have et studiejob ved siden af, da der er daglig undervisning, men igen, så må man tilvænne sig. Hvis studiet ligger i København kan man vælge at bo i en forstad, hvor huslejen er noget mere tilforladelig end i midtbyen. Tilmed findes der en række spot deals, som man kan benytte sig af til forbrugsgoder, og endeligt, kan man komme langt ved at lægge et budget.

Er det helt håbløst er der den mulighed at arbejde i, eksempelvis, et supermarked, hvor det er muligt at have en aftenvagt om ugen og lidt weekendarbejde hist og her. Der er mange, der får sådan en hverdag til at fungere, så jeg kan ikke se, hvorfor det skulle være umuligt for dem, der jævnligt står frem og brokker sig. Undskyld mig, men SU er et privilegium, ikke en selvfølge.

Del SU er et privilegium - ikke en selvfølge