Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Kamp mellem Frankrig og Google: "Retten til at blive glemt bør være global"

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Kamp mellem Frankrig og Google: "Retten til at blive glemt bør være global"

Skrevet af Michel Larsson

En fransk databeskyttelsesmyndighed afviste i går en anke fra søge-giganten, Google, i en sag vedrørende en kontroversiel afgørelse om ‘retten til at blive glemt’.

I en pressemeddelelse skriver Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés (eller CNIL) at de fastholder deres afgørelse fra tidligere i år, om at Google skal sørge for, at retten til at blive glemt skal gælde alle Googles domæner, inklusiv Google.com.

En europæisk domstol fastslog i 2014, at enhver person kan anmode om, at søgeresultater der indeholder informationer om personen, kan blive fjernet fra søgemaskinerne under visse kriterier. Google har derfor indført en måde at gøre det på, og har siden da fået tusinder af sådanne anmodninger.

Imidlertid har virksomheden kun valgt at fjerne resultater fra europæisk-baserede versioner af sin søgemaskine, såsom Google.dk og Google.fr.

Sidste maj krævede CNIL dog, at Google skulle fjerne de pågældende informationer fra alle dens domæner og ikke kun de europæiske. Google ankede dommen og har siden ført en offentlig kampagne, hvor de hævder, at intet land eller region har ret til, at kræve sine love håndhævet i hele verden.

Men CNIL har stemplet fast, gennem deres afgørelse i går, at de er uenige med Googles rationale. Bureauet gjorde opmærksom på, at folk der bor i Frankrig og Europa stadig kan få adgang til de internationale domæner så som Google.com, og derfor er ‘retten til at blive glemt’ ikke meget værd i sidste ende.

“Hvis denne ret kun er begrænset til nogle af landedomænerne, vil det nemt kunne omgås. For at finde det ‘glemte’ resultat, vil det være tilstrækkeligt at søge på en anden udvidelse af maskinen (f.eks søge i Frankrig ved hjælp af google.com)” sagde CNIL.

I en kommentar til Reuters, udtalte en Google-talsmand følgende: "Principielt set er vi (med respekt for CNIL) ikke enige i tanken om, at en national databeskyttelsesmyndighed kan bestemme, hvilke websider folk i andre lande kan få adgang til via søgemaskiner."

CNIL udtalte at Google skal overholde afgørelsen, og hvis de ikke gør det, vil CNIL i de kommende måneder udstede bøder til Google. Hvor store beløb vides dog ikke.

Del Kamp mellem Frankrig og Google: "Retten til at blive glemt bør være global"