Gå til hovedindhold

Nul skat på iværksætteri - lad os få kickstartet det her land!

Hvor bliver de gode projekter af? 
Hvor er pengene?

Her kunne vores vækst- og erhvervsminister Troels Lund Poulsen berette, at han ville rydde op i alle de mange ordninger og gøre det nemmere for folk at drive forretning i Danmark.

Han ville også fjerne nogle af de mange ordninger, vi har til fordeling af støttekroner for 24 milliarder.


Et andet panel var folk fra brancher, der fordeler de 24 milliarder. De kunne berette, at de fordelte mange penge, men der var også projekter der ikke fik, fordi de ikke var modne som i mit tilfælde, at jeg mangler folk, der kan producerer mit produkt.

Men samtidig har bankerne fået pålagt strenge krav fra finanstilsynet som sad og sagde det var nødvendigt, også selv om han var klar over, at vi er ude af krisen.


Sidste panel var iværksætternes, hvor en iværksætter Tommy Ahlers sagde at det var iværksætternes skyld at der ikke var flere gode projekter at investere i. Iværksætterne var der simpelthen ikke.

Der skule hellere laves en lov for realkreditlån og dermed gøre disse ulovlige at optage for folk under 30 år, så de ikke blev bundet op på et dyrt lån som kræver at de smider pengene efter et hus og dermed sikre sig deres indtræden på det danske boligmarked. Men bruge dem på deres virksomhed i stedet.

Dermed sagde Tommy i samme sætning også at det ikke havde en skid med skatten at gøre.

Dog kunne Carsten Borring, Head of Listings & Capital Market, NASDAQ / First North berette at vi I Danmark kun havde en enkelt børsnotering sidste år og de I eks Sverige havde 76 noteringer og det skyldes primært skatterne at vi næsten ikke har nogle noteringer, den ene notering var i øvrigt et datterselskab under Novo og dermed ikke et nyt selskab med massere af nye job til følge.

Hos NASDAQ er det tydeligt at de ønsker sig flere virksomheder på børsen, det samme gælder vidst alle andre problemet er relateret til SKAT også i min optik lad mig forklare:

Lad os se på de beskyttede danskere, dem der vælger huset og sikrer sig med et job, der har god kantineordning. Der er 3 ting der gør, at man ikke starter som selvstændig i Danmark:

\1. Der er for mange som man kender der har forsøgt og brændt nallerne, skylder i banken og må leve med meget lidt i rigtig mange år, det skyldes bla. konkurslovgivningen den er stadig for streng, bankerne kan holde folk som slaver i 20 år, i andre lande kan de ikke bede dig om pengene efter 5 eller 3 år

- Er det cool at være iværksætter? Nej. Medierne taler meget om det og dem der klare sig bliver rost og får meget opmærksomhed, andre bliver latterliggjorte og grint af bag ryggen.


\2. Finansiering. Kan man låne penge - hvor er støtteordningerne henne, når man har en god ide? Du kan ikke låne, du kan godt få et lån, når der er indkomst i virksomheden, så vil bankerne gerne låne til driften.


- Hvor er det lige man står og mangler pengene, er det når man begynder at tjene pengene selv eller er det når man skal have lavet prototypen?

\3. SKAT... Jo, det er sandt. SKAT er et stort problem, når man står og overvejer, om det kunne være fedt at starte det her op, og tænker meget på, om det skal være den sikre vej eller om man måske skal komme til at leve i armod resten af livet.

- Man tænker også på, hvor stor en andel SKAT tager af ens løn, og man vil gerne sikre, at resten går til en selv og bliver til et godt og trygt liv frem for den langt større risiko, folk løber i Danmark end i lande, vi normalt sammenligner os med.

I mine øjne begynder det at se ud som om, at vi meget nemt kan få flere iværksætter-virksomheder - der er nok af arbejdsløse at tage af.

Skulle vi så ikke få gjort noget ved al det her og så få gang i langt flere arbejdspladser både her i landet og i udlandet. Når man begynder at grave lidt i investormulighederne ligger de lige for, men mange penge investorers stadig i mursten også for investorens vedkommende, da det jo er "sikkert"

Skulle finanstilsynet og vækstministeren ikke til at tænke vækst frem for den her stilstand der har stået på siden 2009?

Det er for mig svært at forstå, at vi er så gumpetunge herhjemme. Vi sidder med ekstreme muligheder for at skabe vækst og velstand, men vi sover i timen - der snakkes meget.

Så mit bud er: Fjern skatter for iværksættervirksomheder, der er mindre end 10 år gamle, så nogle vil investere i disse - det vil også trække rigtig mange udenlandske investeringer til og det vil skabe en masse job. Og vi vil få råd til velfærden – og alt det andet vi gerne vil have råd til.