Californien forbyder brug af antibiotika til raske dyr

Skrevet af Michel Larsson

Guvernør for Californien, Jerry Brown, kaldte det et 'akut folkesundhedsproblem', da han i lørdags gjorde Californien til den første stat i USA, der vil forhindre brug af antibiotika som forebyggende middel i landbruget.

Senator i Californien, Jerry Hill, introducerede loven grundet, at unødvendig brug af antibiotika har vist sig at være forbundet med et stigende antal af antibiotikaresistente infektioner, der gør mere end to millioner amerikanere syge om året og har ført til 23.000 dødsfald som følge. Det skriver Los Angeles Times.

"Videnskaben har slået fast at overforbrug af antibiotika i landbrugsdyr har været medansvarlig for spredningen af antibiotikaresistente sygdomme og modarbejder livsredende udvikling i medicin", noterede Brown.

Brown satte også stor pris på, at den amerikanske fjerkræsindustri allerede frivilligt er begyndt at bruge mindre antibiotika, noget som resten af landbruget burde efterfølge sagde guvernøren og tilføjede: "Forbruget af antibiotika i kødproduktion er ude af kontrol og kan være en trussel mod folkesundheden, da denne form for medicin bliver mindre effektiv til at behandle sygdomme i fremtiden. Denne lov kommer til at sætte en stopper for at medicinen ikke bliver spildt på sunde dyr, da den gerne skulle virke når der rent faktisk er brug for den."

Som det er nu i Californien og resten af USA, kan antibiotika købes uden en recept. Med den nye lov som træder i kræft i starten af 2018, skal landmændene altså anskaffe sig en recept fra en dyrlæge, for at få adgang til medicinen.

I Danmark er det allerede ulovligt at bruge antibiotika, som vækstfremmer eller til forebyggelse af sygdomme, i landbruget. Men hvis antibiotika skal virke på sygdomme i fremtiden, er det vigtigt at resten af verden også undlader at bruge medicinen på raske dyr. Nu har USA taget det første spadestik på deres land.

Del Californien forbyder brug af antibiotika til raske dyr