Gå til hovedindhold

Nationer fryser til is, dinosaurer dør!

Dinosaurer er uddøde, virksomheder som Nokia er snart en sagablot, da de var størst havde de over 60.000 mennesker ansat da de var på sit højeste. Når en virksomhed uddør sker det oftest fordi de fravælger udvikling, Nokia kom for sent i gang med smartphones, det skyldes bla. at de var rigtig dygtige til nativephones, altså den type telefoner vi havde for 5 til 10 år siden. Det sker også fordi man har svært ved at udvikle internt, en intern til frysning skyldes ofte bureaukrati som stopper for fornyelse da nogle internt ikke ønsker denne fordi de enten ikke formår at forstå eller ikke vil forny sig. Virksomheder hvor direktøren og cheferne ikke vil benytte sig af computere eller smartphones har ikke mange chancer for at overleve, det er et af de første steder man skal kikke hvis man vil se om de er på vej op eller ned. Uddøende virksomheder har også svært ved at tage imod ideer ude fra. De ser sig som overlegne på markedet og er som et dådyr fanget mellem lygterne på et tromlende lokomotiv, fremtiden kommer susende og overhaler på meget kort tid. Det ser vi hele tiden, det sker oftere og oftere, men nye virksomheder kommer til og skaber det man kalder for disrupt eller på dansk en afbrydelse / kortslutning i markedet. Kortslutningerne sker og et nyt firma opstår, ikke af resterne af de gamle, men noget helt nyt.

Nationer fryser til og der sker intet før krisen kradser endnu kraftigere end tidligere. Krisen har stået på her hjemme i Danmark i mange år nu, er vi ude af krisen, måske ja. Men små ting kan vælge læsset, når man ser på en krise som VW´s der har fusket med software for at se mere miljøvenlige ud kan det skabe nye rystelser i markedet hvis Tyskland stopper, stopper EU også, de er lokomotivet i EU. Danmark står stille, her hjemme har vi ikke haft nogen børsnoteringer i 2014, jo et datterselskab under Novo Nordisk, men ikke nye og jobskabende virksomheder. I Sverige er tallet 18 og i Norge er tallet 25. De fleste iværksætter virksomheder får ikke luft under vingerne og dem der gør er ofte enkeltmandsvirksomheder med konsulentbistand til de store som freelancer. Men nationer fryser til is de dør ikke, da de ligger på et stykke land mens virksomheder fungere på et marked som altså kan forsvinde helt når det nye tager over. Det er lidt som isflager, hvormed nationer ligger på fastjord. Nordkorea ligger og truer med atomvåben mens befolkningen udsultes. Sydkorea har valgt demokrati og markedskræfter og de er på ca .40 år blevet til et af de lande der er længst fremme hvis ikke det land der er længst fremme rent teknologisk.

Hvis Danmark og danskerne vil så kan vi også. Det kræver blot at vi stopper til frysningen og vælger sommer frem for vinter. Lad os få gang i vækst og innovation.

Af Steffen Kirkegaard, Kirkegard´s Corner