Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Skulle vi ikke koncentrere os om at bevare velfærden?

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Skulle vi ikke koncentrere os om at bevare velfærden?

Siden anden verdenskrig har skiftende Folketing langsomt udviklet et storhedsvanvid på Danmarks vegne, som på nuværende tidspunkt har nået et foreløbig højdepunkt. Vi er en lille nation med et indbyggerantal som svarer til en mindre provinsby i Tyskland, Storbritannien eller USA. Men vi opfører os som var vi en mega stat. Vi skal absolut kunne det samme som de rige lande. Og på nogle områder skal vi være de førende i verden. Den adfærd har vi ikke råd til.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen har fortalt os, at der ikke var flere penge i kassen. Der er faktisk et underskud på kr. 67.000.000.000, så statens samlede gæld kommer op på kr. 793.000.000.000 ved slutningen af 2016. Udgifterne er 10 % højere end indtægterne. Det er derfor naturligt at spare hvor man kan. De har valgt salami metoden. Den mest uintelligente måde, fordi politikerne har manglende detailkendskab om, hvad der foregår i de enkelte institutioner. Der er steder hvor der ikke skal spares og steder hvor der kan spares meget.

Lad os i første omgang frede de basale velfærdsydelser, men i stedet se på hvor storhedsvanviddet huserer.

Angus Deaton har netop modtaget Nobelprisen i økonomi blandt andet for sin bog “The Great Escape.” Heri beskriver han blandt andet hvordan ulandsstøtten i mange tilfælde bremser udviklingen i de lande hvor støtten er en naturlig del af statsbudgettet. Derfor må vi skære i gaveregnen til de pågældende lande.

I den situation Danmark befinder sig i, må vi også acceptere, at der er viden vi ikke har råd til at frembringe. Der sidder hundredvis af forskere rundt omkring, som forsker i alt fra regnormenes sexliv til mejetærskerens gavnlige indflydelse på kornet. Det har vi ikke råd til. Vi skal også huske at danske forskere ikke er klogere eller mere opfindsomme end forskere i andre lande. Den måde forskere vurderes på er ikke deres resultater, men hvor mange artikler de har fået offentliggjort i de internationale tidsskrifter.

Antallet af forskningscentre inden for sundheds sektoren er vokset næsten eksplosivt. Jeg har været gennem universiteternes institutter på deres hjemmesider og listen er meget lang. Der er intet nyt under solen. Vi ved alle, at vil skal spise mere grønt og mindre kød, vi må ikke ryge og ikke drikke for meget alkohol.

Antallet af uddannelser som udbydes på universiteterne, kunne man også skære lidt i. Det primære formål er, at der er efterspørgsel efter de unge mennesker når de er færdige, så uddannelserne skal være selvfølgelig være samfundsrelevante. Hvis de ønsker at studere mere eksotiske emner, må de søge til udlandet. Meget bemærkelsesværdig er det, at ingen danske universiteter tilbyder undervisning i alternative helbredsmetoder som vi kender det fra f. eks. Tyskland. Der anvender 58 % af lægerne naturmedicin til deres patienter. Det er måske mere spændende for danske studerende at forske i det allerede kendt fremfor at skulle lære noget helt nyt.

Bagklogskabens skærende lys blænder tilsyneladende så meget, at politikerne ikke kan se problemerne. Vi kan alle huske et utal af statslige EDB-systemer som har kostet milliarder. Nogle virker ikke og andre er blevet skrottet. Forsvarets materielindkøb for millioner som aldrig kom til at fungere eller hvor man bestilte et skib, men ikke havde penge til våbensystemerne.

Vi skal ikke ud og piske folk til at løbe stærkere, men gennemgå procedurer og regelsæt for at udføre arbejdet mere hensigtsmæssigt. Der findes folk her i landet som har evnerne til at se hvordan tingene kan gøres bedre, så det er dem der skal på banen. Den offentlige sektor er mange steder kendt for ”plejer”. Same procedure as last year. Et andet syndrom er, at 'Peter princippet' er meget udbredt i den offentlige sektor. Medarbejderne kravler gennem årene op i systemet og rammer til sidst deres IQ niveau. Som Mercuri Urval siger ”mennesker betyder alt”.