Kun medlemmer

FOLKETS er en dansk medieplatform der huser udgivelser som avisen Folkets Avis, Magasinet Identitet, Rævekagen, Mediemøllen og mange, mange flere.

I modsætning til de etablerede medier modtager FOLKETS intet tilskud fra staten. Hvis platformen - og de medier som den huser! - skal overleve, så skal læserne betale.

Vi mangler

307

medlemmer mere,
så kører det rundt :)

Bliv medlem

Primære faneblade

Skal vi ændre vores spisevaner, skal vi ændre hele måden vi lever på.

Gratis

Del indlæg

"Vi skal ændre hele vores fødekæde, spisevaner og måden vi lever på."

Det er meget oppe i tiden, at vores kødproduktion er så massiv, at det skader miljøet og er medskyldig i den globale opvarmning. Og det er helt sikkert, at vi skal ændre det meste af det som har været naturligt i vores forbrug og vores måde at leve på som forbruger. 

Lækre krydderier

Jeg er med på, at der skal spises mindre kød og spises mere grønt, men frygtkampagner virker, ud fra min tese her, modsat.

Vi skal oplyses og lære nye måder at tilberede grøntsager og i det hele taget det der kan spises som vi normalt ikke forbinder med fødevarer. F.eks. mider og larver er fantastisk rige på næringsstoffer.

Vi skal lære at mindske spild og det skal forbindes med værdi. Det skal ikke tillæres når det først er for sent og vi derfor bliver nødt til at gøre det pga. knaphed om ressourcerne, selvom det snart godt kan være virkeligheden.

En tese om vores psykiske spisevaner

Det ser ud som om, at jo mere stressede vi er, jo mere kød og fedt spiser vi for at have noget at stå imod med. Jeg kender ikke den videnskabelige forklaring, men det er dog en kendsgerning, at jo dårligere vi behandler os selv, jo mere junkfood løber gennem svælget og desto usundere lever vi.

Jo mere vi ønsker at forkæle os selv, desto mere forædler vi vores mad med kærlighed og kreationer. Vi bliver modige og tør prøve noget nyt, og gerne noget der er grønt og sundt.

Vi kan dog konstatere, at jo mere i ro vi er og derved også nærværende og i kontakt med os selv og vores kære, jo mere gør vi ud af vores madvaner og kultur. Så tid og overskud er psykisk betinget og der er ikke grænser for, hvor meget vi tid og resurser vi bruger på den orale selvforkælelse gennem tilberedning af mad. 

En god buddhistisk munk er vegetar og bruger en del tid på at dyrke grøntsagerne. Det er nødvendigt med god tid, hvis man skal tilberede sund og nærende vegetarmad. Netop tid og ro synes at være nøglen til forandring, men også til det biodynamiske køkken. Og hvis der er noget vi ikke har i dette samfund, så er det tid og ro. Faktisk styrter de fleste rundt, og de færreste har tid til familie og sociale komsammener.

Det hele bliver en ond spiral. Vi stresser rundt og mere destruktivt adfærd følger med i form af bl.a. junkfood. Der er endnu et paradoks som følger med, når vi stresser rundt og det er, at vi bliver meget ensomme, da vi ikke når at have den dybde, det kræver at møde vores relationer på en følelsesmæssig sund måde.

Det betyder at vi stresser alene rundt med alle vores moderne psykiske sygdomme af denne eksistentielle ensomhed, som er kilde til angstlidelser. Havde vi levet i stenalderen, ville vi ikke have overlevet, da det ville være tåbeligt at jage alene og skulle klare alting selv. Og det er lige det vi gør. Vi jager alene, bor alene og skal klare alting alene. Selv i parforholdet hævder begge parter, at den anden part ikke laver noget.

Så i det store billede er det ikke muligt at ændre kostvaner og forbrugsvaner, da de tjener et dybere formål, dog på nogle destruktive betingelser og levevilkår, som jo slet ikke er nødvendige, hvis vi bare var bevidste om hvad det er der foregår.

Vi er flokdyr og meget sociale væsner. Mest af alt minder vi om ulve. De er også meget sky og de jæger og lever i flok. Vi er bare kommet væk fra vores flok og derved spiser vi og lever som var vi tæt på at dø.

Så tingene hænger uløseligt sammen, og skal vi ændre på vores kostvaner, så skal vi sætte ind på alle områder. Her tror jeg på, at vi i fremtiden kommer til at arbejde en del mindre, for at eliminere stress og vores fortravlede måde at drive værket på.

Vi er nødt til at bruge mere tid på at få købt ind og tilberede den mere grove kost fra frugt og grøntsager. Det koster både tid og overskud og en del kreativitet at få skabt mad som har samme værdi næringsmæssigt, men også kulinarisk og æstetisk i nydelse. 

Vi kommer også til at dyrke spirer, krydderurter og rodfrugter, ligesom vi kommer til at forædle det vi normalt ville smide ud. Vi kommer til at have høns til friske æg, og det er uanset om vi bor i byerne eller på landet. Vi kommer til at indrette grøntsagshaver, som kineserne indretter bolig på små kvadratmeter; kreativt og med vandingssystemer fra regnvand og gødning fra køkkenaffald.

For overhovedet at kunne dette, bliver vi nødt til at samarbejde med naboer, og lave små spisehuse eller fælleskøkkener, hvor der bliver lavet mad til hele opgangen.

Vi kommer også til at indrette os mindre eller bo flere sammen, og deleøkonomien skal i spil på naboplan både med transport og maskiner. I det hele taget skal vi blive bedre til at dele og bytte det vi ikke udnytter. 

Så for at spise sundt er vi nødt til at leve sundt og have sunde relationer. Vores højeste formål bliver at arbejde og leve til fælles bedste frem for vores egen overlevelse indpakket i materielle goder.

Bevidstheden er vigtig

Del eller citer ved at kopiere linket her

Seneste ændring: 

11/12/2019 - 14:08

10 sekunder, tak

Vi lægger ikke debatindlæg bag betalingsmur.

For budskabet skal ud til alle.

Men det koster at redigere og bringe debatindlæg.

Bak op om det frie ord og den åbne debat.

Bliv medlem eller sponsor her

FOLKETS

Del eller citer med linket her

MediaCreeper